Na hitro prelistano 7.9.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 7. septembra - Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Naveza alpinistov Toma Virka in Iztoka Tomazina. Založba Miš je izdala drugi mladinski roman v zbirki Srebrne sekire Aksinje Kermauner in Silvestra Vogrinca z naslovom Perunova sekira, pri založbi Sanje pa so izdali knjigo Utopia, v kateri je zbran niz zapisov pesnika in pisatelja Marka Tomaša.

Ljubljana. Pri založbi Sanje so izdali knjigo Utopia, v kateri je zbran niz zapisov pesnika in pisatelja Marka Tomaša. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Sanje so izdali knjigo Utopia, v kateri je zbran niz zapisov pesnika in pisatelja Marka Tomaša.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Naveza alpinistov Toma Virka in Iztoka Tomazina. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Naveza alpinistov Toma Virka in Iztoka Tomazina.
Foto: STA

Ljubljana. Založba Miš je izdala drugi mladinski roman v zbirki Srebrne sekire Aksinje Kermauner in Silvestra Vogrinca z naslovom Perunova sekira. Foto: STA

Ljubljana.
Založba Miš je izdala drugi mladinski roman v zbirki Srebrne sekire Aksinje Kermauner in Silvestra Vogrinca z naslovom Perunova sekira.
Foto: STA

NAVEZA - DVOJICA PRIMARIJA TOMAZINA IN PROFESORJA VIRKA

Virk in Tomazin v knjigi predstavljata duet za plezalne in alpinistične avanture. Kot so zapisali pri založbi, v knjigi Naveza z metaforično bogatim jezikom, začinjenem s humorjem in pikantnimi podrobnostmi, beležita skupne plezalne podvige in razmišljata o alpinizmu, prijateljstvu, naravi, lepoti, umetnosti, etiki, duhovnosti ter presežnosti. Vrhunski alpinist in vrhunski esejist skozi dialog odkrivata, kako sta presegala vsakdanjo stvarnost, včasih prehitela samega sebe, se vzpenjala in padala.

Virk (1960) je literarni zgodovinar, teoretik ter esejist, prevajalec, urednik, redni profesor na oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete v Ljubljani in alpinist. Objavil je več alpinističnih spisov in 18 knjig s področja literarne vede. Prejel je Rožančevo in Jermanovo nagrado ter priznanje Antona Ocvirka.

Tomazin (1960) je specialist družinske in urgentne medicine, gorski reševalec, reševalec letalec in alpinist. Osvojil je pet osemtisočakov in z enega tudi smučal. Opravil je prvi slovenski spust z jadralnim padalom v Himalaji. Je državni prvak v jadralnem padalstvu ter zmajarstvu in nosilec več državnih rekordov. Napisal je nekaj alpinističnih knjig, tudi pesniško zbirko Iskanje Šambale s predgovorom dalajlame. Je prejemnik častnega znaka svobode.

PERUNOVA SEKIRA - NADALJEVANJE ZGODBE O ZLOBNIH SILAH NA SLOVENSKEM

Po navedbah založbe Miš je tudi druga knjiga iz serije Srebrna sekira skrivnostna, napeta in dinamična. V prvi knjigi z naslovom Orfejeva lira, ki se dogaja na Ptuju, so temne sile z Evino pomočjo premagane, vendar v nadaljevanju zle sile znova udarijo na Krasu, kjer je Evi na etnološkem taboru. Gimnazijka in karateistka Evi ima ob tem tudi težave z Lucijo, nekoč najboljšo prijateljico. Na taboru se bori z negativno energijo ter presenečenji in spozna, da je napačno presodila, kdo je kdo.

Aksinja Kermauner (1956) je slovenska pisateljica, pesnica, učiteljica in tiflopedagoginja. Do leta 2023 je izdala 41 leposlovnih knjig za otroke, mladino in odrasle, vrsto člankov in tri monografije s področja oseb s posebnimi potrebami. Vodi več projektov za boljšo vključenost oseb s posebnimi potrebami v družbo, kot sta Žiga špaget in Radovedni prstki.

Vogrinec (1963) je slovenski pisatelj, pesnik, bibliotekar in publicist. Poleg mladinskih in znanstveno fantastičnih romanov je med drugim napisal romane o borilnih veščinah.

UTOPIA - OSTRO IN MILO O ČLOVEŠKIH PREDSTAVAH

Utopia je v knjigi zbran niz zapisov pesnika in pisatelja Marka Tomaša iz Bosne in Hercegovine. Kot so zapisali pri založbi Sanje, so pisma z Juga zapisana z enim najostrejših in najmilejših peres v Evropi, saj Tomaševa neposrednost bralca začara, pretrese in osupne. Zapisi so prvotno izšli v sobotni prilogi časopisa Večer. Zapisi ponazarjajo dojemanje sveta, med drugim so naslovi zapisov Hrepenenje po življenju, Barbarizem nove dobe in Adijo, Mostar. Knjigo so prevedli Rok Kajzer, Vanessa Čokl in Vesna Polajnko.

Tomaš (1978) je pesnik, esejist in novinar iz BiH, rojen v Ljubljani. Je eden od ustanovnih urednikov revije in založbe Kolaps. Objavil je osem pesniških zbirk. Leta 2004 je prejel nagrado Super Cyber Story za kratko zgodbo, leta 2014 nagrado World Music Centra iz Mostarja za najboljšega mladega književnika in leto kasneje še nagrado Farah Tahirbegović za prispevek h kulturi BiH.