Svet 5.9.2024 6:00

Bunker s koprodukcijsko predstavo Zanimivo dejstvo znova v Estoniji

Tartu/Tallinn, 5. septembra - Zavod Bunker bo s koprodukcijsko predstavo Fun Fact (Zanimivo dejstvo), ki so jo ustvarili slovenski in estonski gledališčniki, po premierah v obeh državah v prihodnjih dnevih ponovno gostoval v Estoniji. Danes in v petek jo bodo izvedli na mednarodnem festivalu Draama v letošnji evropski prestolnici kulture Tartu, zatem pa se selijo v Tallinn.

Kot so sporočili iz Bunkerja, bodo v Tartuju nastopili s tremi ponovitvami, v partnerskem gledališču Kanuti Gildi v Tallinnu pa bodo z dvema izvedbama gostovali 9. in 10. septembra. Vse predstave so razprodane.

Mednarodno gledališko koprodukcijo so zasnovali Primož Bezjak, Branko Jordan in Katarina Stegnar iz slovenskega kolektiva Beton Ltd. skupaj z estonskimi kolegi Eerom Epnerjem, Martom Kangrom in Juhanom Ulfsakom, s katerimi so se pred nekaj leti spoznali na ljubljanskem festivalu Mladi levi, kjer je bila tudi del letošnjega programa.

Pri snovanju uprizoritve so izhajali iz vprašanja, kaj združuje ljudi oziroma konstituira določen narod. Kot so ugotovili, se to zgodi ob različnih negativnih dogodkih, kot so vojna, katastrofe in nesreče, ti pa morajo biti močni, da se vpišejo v spomin: v primeru Slovenije denimo letalska nesreča na Korziki leta 1981 in v primeru Estonije brodolom trajekta v Baltskem morju leta 1994.

Nastala je predstava o spominu, o tem, kako se ta izgublja, in o tem, kako tragični dogodki postanejo "zanimiva dejstva" v zgodovini. Format zanjo so našli v obliki kviza z občinstvom, ki se jim je zdel primerna oblika, da v sodobnem gledališču ustvarijo nekaj novega, kar nastopajoče postavi v različna razmerja z občinstvom.

"Fun Fact je na videz vedra predstava, ki prešteva točke zabavnega kviza in namesto z oceanom strah zbuja s preprostimi rekviziti. A trik se zgodi kasneje, ko nas ob zapuščanju dvorane vendarle ujame misel na preteklost, ko so bile nacionalne katastrofe zelo resnične in ne le del mitološke ali gledališke potujitve," so zapisali v Bunkerju.