Slovenija 5.9.2024 9:00

V Velenju razstava o vplivu članov družine Stupica na ustvarjanje Hane

Velenje, 5. septembra - V Galeriji Velenje bodo drevi odprli razstavo z naslovom Stupica - od dedka do vnukinje, ki bo osredotočena na vpliv, ki so ga imeli dedek Gabrijel, mama Marija Lucija in babica Marlenka na umetniško pot Hane Stupica. Umetnica bo predstavila, kako so jo navdihovale dedkove slike, mamin zasanjan svet domišljije in babičina ustvarjalnost.

Razstava bo prikazovala, kako so Hani člani umetniške družine skozi generacije prenesli umetniško znanje in navdih. Poudarjena bo medsebojna povezanost družinskih članov in njihov vpliv na Hanin razvoj kot umetnice. Obiskovalci bodo lahko videli, kako so družinski vplivi oblikovali Hanin edinstven slog in umetniški izraz, so zapisali v Galeriji Velenje.

Hana Stupica se je rodila v umetniški družini leta 1988 v Ljubljani. Njena babica Marlenka in mama Marija Lucija se uvrščata med najvidnejše slovenske ilustratorke, njen dedek Gabrijel je bil eden vodilnih slovenskih slikarjev minulega stoletja, oče Jeff Pivač pa je grafični oblikovalec.

Že med študijem na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je ustvarjala za reviji Ciciban in Cicido, že za prvi večji ilustratorski projekt, diplomsko delo, pa je leta 2014 prejela nagrado Hinka Smrekarja, najvišje domače stanovsko priznanje. Nagrado za slikanico Rokavička je prejela kot najmlajša dobitnica.

Njene ilustracije so objavljene v knjigi Anje Štefan Svet je kakor ringaraja in antologiji Medvedi in medvedki. Ilustrirala je Schönwertove pravljice in slikanico Anje Štefan Zajčkova hišica, za katero je oblikovala tudi likovno zasnovo lutkovne predstave v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Tako Rokavička kot Zajčkova hišica sta bili nominirani za nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico, Rokavička pa tudi za Levstikovo nagrado.

"Je mojstrica slikanja živalskih likov, ki jih z izjemno pozornostjo do detajlov kostumografsko odene v fina oblačila. Kljub družinski slikarsko-ilustratorski dediščini in naklonjenosti do sodobne tehnologije navdušuje s prepoznavno in izrazito avtorsko poetiko in estetiko," piše na spletni strani Mladinske knjige.