Svet 9.9.2024 16:49

Letošnja Ars Electronica z rekordno udeležbo

Linz, 9. septembra - Letošnji festival Ars Electronica je zabeležil rekordno udeležbo. "Program je bil vrhunski, vreme lepo, vzdušje odlično," je povedal umetniški vodja Ars Electronice Gerfried Stocker. Kot je še povedal, je letošnji festival z več kot 112.000 obiskovalci presegel vse dosedanje.

Avstrija, Linz. Logotip avstrijskega kulturnega, izobraževalnega in znanstvenega inštituta Ars Electronica. Foto: Ars Electronica Arhiv Ars Electronica/STA

Avstrija, Linz.
Logotip avstrijskega kulturnega, izobraževalnega in znanstvenega inštituta Ars Electronica.
Foto: Ars Electronica
Arhiv Ars Electronica/STA

V Linzu se je mudilo 1260 umetnikov, znanstvenikov, podjetnikov in aktivistov iz 67 držav, ki so prispevali k festivalu Ars Electronica 2024, so sporočili s festivala. Dodali so, da je festival na desetih uradnih in še osmih drugih lokacijah ponudil 498 dogodkov.

"Množice obiskovalcev na dogodkih so pokazale, kaj je na umetniškem festivalu pomembno: ustvariti prostor, čas in vzdušje, da se lahko ljudje med seboj pogovarjajo in navdihujejo," so v sporočilu za javnost navedli besede izvršne direktorice festivala Ars Electronica Veronike Liebl.

Po njenih besedah se je približno 1500 obiskovalcev udeležilo sprehoda pred odprtjem in šestih otvoritev razstav na šestih lokacijah. Več kot 3500 udeležencev odprtja festivala je na dogodku Electronicos Fantasticos! zaplesalo na trgu pred Marijino katedralo, nato pa so se udeležili svetovne premiere projekta BruQner - The Sound of Entanglement v katedrali.

Noč Futurelab in skoraj vse predstavitve kulturne dediščine v Deep Space 8K so bile razprodane, zelo dobro obiskani so bili tudi letošnja izdaja Pianographique, koncert Mishima s Filharmonijo Brno pod vodstvom glavnega dirigenta Dennisa Russella Daviesa in Velika koncertna noč Ars Electronice z oktetom čelistov iz Amsterdama, vizualnim umetnikom Nickom Verstandom in pianistko Maki Namekawa.

Kot še piše v sporočilu za javnost, je letošnji festival prinesel vrsto novosti. Še posebej za pozitivno se je izkazala odločitev, da bo razstava Prix Ars Electronica prvič na ogled v Muzeju sodobne umetnosti Lentos. "Po eni strani se je razstava odlično vključila v muzejski kontekst. Po drugi strani pa je vrhunska razstava povečala privlačnost celotne festivalske poti ob Donavi in prispevala k temu, da je Muzej sodobne umetnosti Lentos, Univerzo za umetnost in center Ars Electronica obiskalo še več ljudi," je povedal vodja festivala Christl Baur.

Tudi podelitev nagrad Prix Ars Electronica je letos potekala na novi lokaciji. Kot je povedal komercialni direktor festivala Markus Jandl, jim je infrastruktura oblikovalskega centra močno olajšala izvedbo dogodka z več kot 1000 obiskovalci in prispevala k uspešnemu večeru.

Tudi nova lokacija kampus JKU MED se je po besedah Baurja odlično obnesla, k čemur je prispeval tudi raznolik program, ki je vključeval razstavo Tehnološkega inštituta Linz, umetniške in medicinske vizualizacije v medSPACE ter številne projekte XR.

Nosilna tema letošnjega festivala, ki velja za mednarodno najpomembnejši in največji festival za umetnost, tehnologijo in družbo, je bila Hope - who will turn the tide (Upanje - kdo bo obrnil tok dogajanja). Na festivalu, ki se je sklenil v nedeljo, je sodelovalo tudi več slovenskih umetnikov.

Med drugim je kulturno izobraževalno društvo PiNA iz Kopra s programom opremilo dve prizorišči na popolnoma novi lokaciji festivala, Univerzo Johannes Kepler in MED Campus. Predstavilo se je z multidisciplinarno razstavo, ki raziskuje, kako medvrstno sodelovanje oblikuje trajnostno prihodnost. Kot so sporočili iz društva, je bila predstavitev skladna s temo festivala, saj je vključevala projekte, ki ponujajo praktične, empatične in inovativne rešitve za planet, obiskalo pa jo je več kot 5000 obiskovalcev.

Glavno prizorišče festivalskega programa je bilo sicer tudi letos v Postcityu, nekdanjem poštnem distribucijskem centru ob glavni železniški postaji v Linzu.