Slovenija 11.9.2024 9:25

Premiera predstave Šivi ter mednarodna konferenca o vojni in gledališču

Ljubljana, 11. septembra - V Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana bo drevi premiera predstave Šivi. Avtor besedila in režiser predstave je glasbenik, pisec in performer Damir Avdić. Predstava je skupaj z mednarodno konferenco Vojna in gledališče - pogled v preteklost, ki bo 12. in 13. septembra v Kinu Šiška, nastala v produkciji Maske Ljubljana.

Ljubljana. Stara mestna elektrarna. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stara mestna elektrarna.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Predstava Šivi po besedilni predlogi Avdića je nastala po avtobiografskih pričevanjih iz časa vojne na ozemlju nekdanje Jugoslavije v 90. letih minulega stoletja. "Cilj je povedati zgodbe, ki so se zgodile. Njemu, njej, tebi, onemu, njim, o njih, nam. Dejstvo, da se je nekdanja skupna država krvavo razklala po šivih, je povzročilo na tisoče novih šivov, ki jih - zavedno ali nezavedno - nosimo vsi. Šivi so okvir za tukaj in zdaj. Šivi so nikoli do konca zaceljene zgodbe," piše na spletni strani zavoda Maska Ljubljana.

V predstavi ob Avdiću nastopajo Asja Kahrimanović, Barbara Krajnc Avdić in Gregor Zorc.

Ponovitve predstave bodo 12., 14. in 15. septembra ob 20. uri.

Dvodnevna mednarodna konferenca Vojna in gledališče - pogled v preteklost se loteva vojne, pregnanstva in travme ter se osredotoča na umetnostne, posebej gledališke odzive na njih. Kot so zapisali pri Maski, se bodo v teh težkih časih poskusili vprašati, kako umetnost in gledališče prispevata k akutni predelavi kot tudi dolgoročni formaciji političnega in osebnega spomina na travmatične izkušnje vojne in pregnanstva. "Umetnost je politično orodje, je sredstvo za lajšanje bolečin, je nosilka čistega estetskega užitka - je kompleksen preplet vsega omenjenega. Kako lahko torej mislimo gledališče v času vojne," še piše na spletni strani Maske.

Predavali bodo Damir Arsenijević, Zala Dobovšek, Blaž Kavšek, Katja Kobolt, Gregor Moder, Djordje Popović, Oksana Timofeeva in Lana Zdravković.

Predstava Šivi ter konferenca Vojna in gledališče - pogled v preteklost sta del evropskega projekta Moj dom, podprtega s strani Evropske unije - EU program CERV (Evropsko spominjanje). Izvaja ga partnerski konzorcij nevladnih in umetniških organizacij iz Italije, Hrvaške, Nemčije in Slovenije. Iz Slovenije poleg Maske sodeluje še Mirovni inštitut.