Od blizu 12.9.2024 9:00

Razigrana Pika letos otroke uči odgovornosti do okolja

Velenje, 12. septembra - Pikin festival, ki že 35. leto Velenje spreminja v otroško pravljično mesto, se bliža koncu. Festival, na katerem se, če že ne zabavajo, pa vsaj tu in tam nasmehnejo tudi odrasli, je letos zeleno obarvan. Kot je Pika kot tradicionalna županja svojega čarobnega mesta povedala za STA, letos otroke uči odgovornosti do okolja.

Velenje, Mestno otroško igrišče Velenje. Pikin festival. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Velenje, Mestno otroško igrišče Velenje.
Pikin festival.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Velenje, Titov trg. Pikin festival, Pika Nogavička. Foto: KN Media Arhiv KN Media/STA

Velenje, Titov trg.
Pikin festival, Pika Nogavička.
Foto: KN Media
Arhiv KN Media/STA

Velenje, Titov trg. Pikin festival. Foto: KN Media Arhiv KN Media/STA

Velenje, Titov trg.
Pikin festival.
Foto: KN Media
Arhiv KN Media/STA

Velenje, Titov trg. Pikin festival. Foto: KN Media Arhiv KN Media/STA

Velenje, Titov trg.
Pikin festival.
Foto: KN Media
Arhiv KN Media/STA

Velenje, Titov trg. Pikin festival. Foto: KN Media Arhiv KN Media/STA

Velenje, Titov trg.
Pikin festival.
Foto: KN Media
Arhiv KN Media/STA

Velenje, Titov trg. Pikin festival. Foto: KN Media Arhiv KN Media/STA

Velenje, Titov trg.
Pikin festival.
Foto: KN Media
Arhiv KN Media/STA

Pika vztrajno ponavlja, da ima še vedno zgolj devet let, čeprav na svoj festival v Velenju prihaja že 35. leto. "To je skrivnost," je zašepetala, ne meneč se na diktafon na mizi. "Vsak večer ugasnem vse luči v svoji vili Čiračara, vzamem v roke posebne kroglice in rečem: "Ljube kroglice pregelk, nikdar nočem biti velk".

Tudi letos je komaj čakala, da postane županja, saj da, kot si je vsaj zamislila, takrat otrokom ni treba hoditi v šolo ali vrtec, letos pa si je zadala še posebno nalogo - naučiti vse otroke in njihove starše biti bolj odgovoren do okolja. "Na koncu festivala bo vsak vedel, v kateri zabojnik mora odvreči stiropor, v kateri bananin olupek in v kateri papirnat, od palačink umazan krožniček," je z gotovostjo, s katero je tudi sicer samozavestno trosila resnice in neresnice, izrazila svoje prepričanje.

Srečanju z uradno Piko - teh je na festivalu več, če odštejemo še vse Piki podobne deklice, ki so sledile na festivalski spletni strani objavljenem videu, kako se ji po videzu čim bolj približati - je sledil pogovor z direktorico Festivala Velenje Barbaro Pokorny. Ta je za STA povedala nekaj podrobnosti o festivalu.

Celotedenski festival se je razvil iz Cicidneva

Pred 35 leti je na Titovem trgu prvič potekal Pikin Cicidan, ki so ga pripravili sodelavci Kulturnega centra Ivan Napotnik Velenje in Občinske zveze prijateljev mladine Velenje Marjan Marinšek, Andreja Zelenik, Kristina Kovač in Ivanka Filipančič. Marinšek, ki je prijateljeval z Astrid Lindgren, je namreč že leta 1985 ob 40-letnici Pike Nogavičke postavil razstavo in s tem Piko predstavil v Velenju.

Cicin dan je z leti prerasel v Pikin festival, ki že vrsto poteka pod okriljem Festivala Velenje, ki je od leta 2008 tudi uraden organizator festivala. Eden največjih festivalov kulturne vzgoje v Slovenije skrbi za ustvarjalnost ter dejavno in kakovostno preživet prosti čas, kar je zlasti pomembno danes v dobi digitalnih tehnologij, je poudarila Barbara Pokorny.

Letos je Mestna občina Velenje nosilec naziva evropski zeleni list, zato poskušajo tudi druge vsebine v mestu prilagoditi tej tematiki, ki je tudi tema Pikinega festivala.

Festival že od nekdaj privablja organizirane skupine iz vse Slovenije, na dan pride več kot 30 avtobusov. Zanje pripravijo prav za njih prilagojen program. Najprej jih sprejme Pika Vodička, ki jih tako nato popelje denimo najprej na razstavo v galerijo Velenje. Zatem si ogledajo eno od gledaliških predstav, nato pa se podajo na zunanja prizorišča, kjer je 12 tematskih poligonov. Sledi še odhod v Rdečo dvorano z več kot sto kreativnih delavnic. V program so vključene tudi športne dejavnosti, pripravili pa so tudi več drugih presenečenj. Pri festivalu sodeluje 160 študentov, 300 dijakov in 40 organizatorjev.

Na festivalu številna prizorišča, pestro dogajanje na osrednjem trgu in nešteto delavnic

Po pogovoru sledi zgoraj omenjena pot, še pred tem pa obisk pri zelenih informatorjih. Leteči informator na skiroju Jaša je povedal, da je na festivalu osem zelenih otokov, za katere skrbi skoraj ducat zelenih informatorjev, od tega dva leteča. Njihova naloga je, da spremljajo vse ekološke otoke, da se odpadki ves čas pravilno ločijo. Te na koncu tudi tehtajo, da ugotovijo, koliko se jih je nabralo v posameznih kategorijah, želijo pa si, da bi bilo čim več recikliranih. Na vprašanje, kje delamo največ napak, je odvrnil, da je največja težava v tem, da veliko ljudi še vedno meče večino smeti med ostale oz. mešane odpadke, ki pa se ne morejo reciklirati.

Sledil je ogled razstave o družini Stupica v galeriji, ki je bila najbolj prazno prizorišče, kar ne čudi ob lepem vremenu in številnih dejavnostih. Hanin zajček je že res izjemno prikupen, a je srečanje z njim prijetnejše ob slikanici na kakšen zimski večer ob vroči čokoladi.

Zunaj je med drugim vabil poseben vrt in vrtnarka Petra z na daleč vidnim klobukom, ki je s svojimi izjavami zabavala otroke in odrasle, ki so se muzali, a hkrati izogibali nakupu semen makaronov in mega komarjev. Gospa Petra z vrtnim imenom Kipeč Trpotec je STA razkazala svoje posestvo, na katerem je imela rastlinjak čudnih reči, od smrekovega paradižnika, turbo rdečih polžev, pa vse do čevap črvov ter takih za v solato, visoko gredo in blatno kuhinjo za ustvarjanje otrok, kokošnjak, v katerem so predstavljena jajca različnih ptic, tudi nojevo, hotel za žuželke in posebni predel, namenjen medu.

Iz vrta, obsijanega s soncem, kjer je kljub septembru tisti dan še močno pripekalo, nas pot vodi v Rdečo dvorano. Tam ena od organizatork Mia pojasni, da je en del namenjen poligonu z interaktivnimi nalogami. Pri projektu so sodelovali z ekipo iz Katalonije Tombs Creatius Company, ki so pripravili 22 interaktivnih vaj.

V Rdeči dvorani se predstavlja tudi muzej Velenje z razstavo iz Črnega v belo. Vstop na razstavo spominja na vhod v rudnik, na njej je med drugim na ogled maketa potopljene vasi pod Družmirskim jezerom, v zadnjem delu pa so prikazane sodobne trajnostne tehnologije pridobivanja energije.

Animatorka Klea je povedala, da največ zanimanja med nalogami vlada za igro, s katero sestavljajo barve, najmlajši pa imajo radi lovljenje ribic. Za malo starejše so naloge kompleksnejše, s čimer spodbujajo mišljenje otrok, všeč pa so tudi staršem.

Družine se vračajo v mesto razposajene Pike

Devetletni Sofii so najbolj všeč lesene igrače s frnikolami, zelo zabavno se ji zdi tudi na Titovem trgu, sicer pa je ravno prišla z delavnice. Da je z ustvarjanje z glino sila zanimivo, se je strinjala tudi sedemletna Zara, sicer pa ji je všeč tudi na otroškem igrišču, kjer lahko "malo skačeš, malo hodiš". Urška iz Žalca je povedala, da z otrokoma na festival prihaja že vrsto let, tudi tokrat so prišli "izkoristit lep nedeljski dan". Sedemletni David pa mi je povedal, da mu je najbolj všeč vrtno ime, ki ga je dobil in se glasi Bodeči Dren. Upajmo, da se nalepka z imenom ne bo znašla med ostalimi odpadki, ker se tam, kot so povedali na festivalu, ne reciklirajo.