Slovenija 11.9.2024 13:20

V Galeriji CD izbor slovenskih milenijskih ustvarjalcev iz tujine

Ljubljana, 11. septembra - V Galeriji Cankarjeva doma (CD) se danes odpira razstava Odprti globus - umetnost milenijske generacije. Gre za skupinsko razstavo desetih mladih slovenskih umetnic in umetnikov, ki jih poleg generacijske enakosti druži še, da živijo in ustvarjajo v tujini. Razstava je eden prvih dogodkov jesenskega programa CD, ki v ospredje postavlja mlade.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Avtorica in kustosinja razstave Odprti globus je vodja razstavnega programa CD Katarina Hergouth. Pod arhitekturno zasnovo razstave se podpisuje Sara Badovinac.

Na današnji novinarski konferenci pred večernim odprtjem je Hergouth povedala, da je ena od posebnosti razstave ta, da so izbrana dela desetih avtorjev tokrat na ogled na domačih tleh in na enem mestu skupaj.

Večina avtorjev, katerih dela bodo do 28. novembra na ogled v Galeriji CD, je namreč prvotno izobrazbo pridobila v Sloveniji, kasneje pa jih je pot zanesla v tujino, kjer so se uspešno vključili v umetniško sceno in kjer tudi običajno razstavljajo.

Hergouth, ki je za razstavo opravila izbor desetih avtorjev, je še povedala, da jo je pri končnem izboru vodila želja, da zaobjame pestrost različnih umetniških izrazov in tem.

Na razstavi so tako na ogled dela, ki so bodisi neposreden odziv, komentar umetnikov na sodoben digitalni potrošniški svet, druga so bolj intimna in izhajajo iz njihovih osebnih zgodb, tretja obravnavajo bolj brezčasne teme, kot je na primer koncept časa in prostora. Razstava tako po njenih besedah deluje zelo dinamično in sveže ter "prinaša nov veter v Galerijo Cankarjevega doma".

V Galeriji CD bodo na ogled dela Katarine Caserman, Evgena Čopija Goriška, Mete Drčar, Žive Drvarič, Katje Felle, Jureta Kastelica, Gašperja Kunšiča, Dina Kužnika, Nane Wolker in Jane Zornik. Dve umetnici, Caserman in Zornik, sta za razstavo prispevali povsem nova umetniška dela.

Razstavo spremlja tudi obsežen dvojezični obrazstavni katalog, ki poleg predstavitve posameznih umetnikov vključuje tudi pogovore z njimi. Te je opravil Žiga Kariž z ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, ki je v času študija nekatere med njimi tudi poučeval.

Pripravili so tudi spremljevalni program, ki pa ga je zasnoval kuratorski kolektiv zavoda za kulturno dejavnost ETC. V mesecu oktobru oziroma novembru so pripravili skupno dva dogodka. Eden bo osredinjen na boljše spoznanje umetnikov, ki razstavljajo na Odprtem globusu, prek spletnega vpogleda v njihove ateljeje, v ospredju drugega pa bodo štirje umetniki, ki danes živijo in delujejo v slovenskem umetniškem sistemu, prihajajo pa iz tujine.

Peterica umetnikov, Wolke, Kužnik, Kastelic, Zornik in Kunšič, ki so sodelovali na današnji novinarski konferenci, je povedala, da jih veseli, da bodo njihova dela na ogled tudi v Sloveniji. Na vprašanje, kakšne so njihove izkušnje s slovenskim umetniškim prostorom in odnosom do mladih ustvarjalcev, so enoznačno odgovorili, da so tiste, ki so jih imeli doslej, dobre. Razlike so predvsem pogojene z velikostjo in samo razvitostjo umetniškega trga.

Kot so še menili, imajo v Sloveniji mladi umetniki za razliko od tujine priložnost razvijati se in raziskovati, brez ogromnih pritiskov, da bodo naredili napako. S svojim ustvarjanjem v tujini so tudi lahko most, ki povezuje različne skupnosti in omogoča pretok in izmenjavo izkušenj.