Svet 14.9.2024 6:00

V londonski Narodni galeriji razstava Van Goghovih del

London, 14. septembra - V londonski Narodni galeriji je od danes na ogled razstava Van Gogh: Pesniki in ljubimci. Osredotoča se na dve leti, ki ju je preživel na jugu Francije. Kot so zapisali v galeriji, so zbrali nekaj najbolj priljubljenih Van Goghovih slik iz vsega sveta, nekatere med njimi ima javnost priložnost videti redko, in jih združili z njegovimi risbami.

Velika Britanija, London. Narodna galerija London. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Narodna galerija London.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Van Gogh je v dveh letih, ki ju je preživel na jugu Francije, korenito spremenil svoj slog. Navdihovali so ga pesniki, pisatelji in umetniki. Obdobje med februarjem 1888 in majem 1890, ki ga je preživel v Arlesu in Saint-Remyju, v muzeju vidijo kot odločilno v njegovi karieri. V želji po pripovedovanju zgodb je ustvaril pokrajino poetične domišljije in romantične ljubezni, so še zapisali.

Med drugim je na razstavi mogoče videti slike Zvezdna noč nad Rono (1888), Rumena hiša (1888), Sončnice (1888) in Van Goghov stol (1889).

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal sokustos razstave Christopher Riopelle, je v obdobju med februarjem 1888 in majem 1890 Van Goghova umetnost dobila novo razsežnost. "Vedno pogumneje in drzneje je slikal, v njegovih slikah je začutiti novo svobodo, nove ritme," je dodal.

Razstava združuje približno 50 slik in risb. Po pisanju AFP so na razstavi sto let po tem, ko je Narodna galerija v Londonu kupila eno od Van Goghovih slik sončnic, v eni od sob prvič tri slike združene na način, kot si ga je zamislil umetnik. Skupaj sta razstavljeni dve sliki sončnic, ena je v lasti londonske Narodne galerije, drugo so na posodo dobili iz Washingtona. Med njima je slika z naslovom Uspavanka, ki prikazuje žensko, sedečo na stolu.

Kot je pojasnil Riopelle, je imel umetnik v začetku leta 1889 v svojem ateljeju pet ali šest slik in je razmišljal, kako jih razstaviti. "In prišel je do čudovite zamisli, da bi sončnice z rumenim ozadjem razstavil ob sončnicah na modri podlagi, med njima bi bila Uspavanka." Kot je umetnik pojasnil v pismu bratu Theu, je želel predstaviti "nekaj tolažilnega".

Kot še piše AFP, je bila v tem obdobju v središču umetnikovega zanimanja narava. Po besedah sokustosinje razstave Cornelie Homburg je Van Gogh v tem produktivnem obdobju v južni Franciji videl priložnost, da pusti pečat. Poudarila je, da si razstava prizadeva spoštovati Van Goghove umetniške ambicije.

Van Gogh je v tem času naslikal tudi serijo slik z oljkami, slikal je gore v okolici Saint-Remyja, pa tudi vrt psihiatrične ustanove v tem mestu, kjer je bival več mesecev.

Razstava bo na ogled do 19. januarja 2025.