Slovenija 14.9.2024 10:00

Festival fotografije v Mariboru na temo Mrtvega kota

Maribor, 14. septembra - Letošnja 9. edicija Festivala fotografije Maribor se bo zvrstila v 16 razstaviščih. Program s temo Mrtvega kota se uradno začenja danes po vodenem ogledu razstav v Kulturni četrti Židovska. Po napovedih Fotokluba Maribor bodo s pogledom skozi fotografske objektive odgrnili zaveso velikokrat spregledanih tematik in problematik sodobne družbe.

"Razstavljene fotografske serije se bodo nanašale na izbrani koncept Mrtvega kota, ki bo skozi medij fotografije z gledalci vzpostavil dialog o (ne)zavedanju obstoja zapostavljenih, velikokrat spregledanih tematik in individualističnih ali družbeno-političnih, diskriminatornih problematik, o katerih je potrebno govoriti," sporočajo iz Fotokluba Maribor.

"V figurativnem smislu se bomo torej obrnili nazaj in pogledali v mrtvi kot sodobne družbe, s čimer bomo prek premišljenih ter konceptualno močnih vizualnih sporočil uvideli nevidno," dodajajo.

S svojimi deli bodo na festivalu sodelovali tako mladi kot že dlje časa uveljavljeni fotografi in fotografinje. V glavnem programu je devet razstav, ostale so del spremljevalnega programa, ki se ne navezujejo na izbrano tematiko.

V Fotogaleriji Stolp se predstavlja Maja Prgomet, v Galeriji DLUM Marko Pak, v Sinagogi Maribor Matevž Čebašek, v Galeriji Media Nox pa bo skupinska razstava mladih fotografov na temo sprejemanja drugačnosti (Ne)vidni.

Poleg razstavišč na Židovski ulici bodo fotografije zasedle med drugim tudi razstavišči v Univerzitetni knjižnici Maribor, kjer bosta svoja dela razstavila Andrej Perko in Miha Kacafura, ter Vetrinjskega dvora, kjer se bo predstavil Jan Horvat.

V Fotografskem muzeju Maribor bo Rudi Uran predstavil niz utrinkov z naslovom Terapija s sočutjem, IZUM daje prostor fotografijam Sandre Požun, medtem ko je v oglednem depoju Pokrajinskega muzeja Maribor v Kinu Partizan še vedno na ogled razstava Odmev časa Branimirja Ritonje.

V okviru festivala bodo na Intimnem odru GT22 predvajali izbor filmov članov Fotokluba Maribor in filmskega festivala Student cuts. Umetnostna galerija Maribor prireja kolesarsko vodenje po poteh mariborskih fotografov, v Fotografskem muzeju bodo fotografske delavnice.

Spremljevalne fotografske razstave bodo med drugim v Trafiki ob Mestnem parku, Dijaškem domu Lizike Jančar Maribor, Kavarni Macchiato ter razstaviščih Karlinia in RRRudolf.