Svet 15.9.2024 5:30

Lars von Trier bo režiral nov film

Koebenhavn, 15. septembra - Kontroverzni danski režiser Lars von Trier namerava dve leti za tem, ko je sporočil, da so mu diagnosticirali Parkinsonovo bolezen, posneti nov film. Danski filmski inštitut je njegovemu projektu z naslovom After dodelil 170.000 evrov, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP razvidno s seznama, ki ga je objavil inštitut.

Danska. Danski režiser Lars von Trier. Foto: Twitter Arhiv Twitter/STA

Danska.
Danski režiser Lars von Trier.
Foto: Twitter
Arhiv Twitter/STA

68-letni Von Trier je naveden tudi kot scenarist celovečerca, ki ga producira Zentropa. Trier jo je soustanovil leta 1992. Več podrobnosti o projektu ni znanih.

Julija je sicer švedski igralec Stellan Skarsgard, ki je zaigral v več njegovih filmih, za spletni medij Taxidrivers povedal, da von Trier svoj novi film pripravlja "od doma".

After bo von Trierjev 15. celovečerni film. V Koebenhavnu rojeni režiser je lani v zdaj že izbrisani objavi na Instagramu zapisal, da "ima z nekaj sreče v sebi še nekaj spodobnih filmov".

Von Trier se v preteklosti nikoli ni izogibal polemikam. Leta 2011 so ga na filmskem festivalu v Cannesu označili kot "persono non grata", potem ko je na novinarski konferenci za film Melanholija v šali dejal, da bi lahko simpatiziral s Hitlerjem. Njegov film je sicer ostal v tekmovalnem programu in Kirsten Dunst je prejela nagrado za najboljšo igralko. Kasneje se je za komentar opravičil.

Von Trier s svojimi filmi že od Evropske trilogije navdušuje, šokira, preseneča in provocira. Med njegovimi najbolj znanimi filmskimi stvaritvami so Evropa, Lom valov, Idioti, Plesalka v temi, za katerega je leta 2000 na filmskem festivalu v Cannesu prejel zlato palmo, Dogville in Nimfomanka.

Leta 1995 je s Thomasom Vinterbergom spisal manifest za razvoj filmskega gibanja Dogma 95. Z njim sta pozivala k vrnitvi k nedolžnosti filmskega ustvarjanja. Med drugim je promoviral snemanje "iz roke" ter prepoved časovnih in geografskih odtujitev. Po principu dogme je sicer von Trier posnel le film Idioti (1998).