Svet 15.9.2024 6:00

Galerija P74 na umetnostnem sejmu viennacontemporary 2024

Dunaj, 15. septembra - Na Dunaju se danes končuje štiridnevni umetnostni sejem viennacontemporary 2024, na katerem sodeluje tudi ljubljanska Galerija P74. Za galerijo je to že 15. udeležba na mednarodnem umetnostnem sejmu v avstrijski prestolnici.

Avstrija, Dunaj. Na Dunaju se danes končuje štiridnevni umetnostni sejem viennacontemporary 2024, na katerem sodeluje tudi ljubljanska Galerija P74. Delo vizualne umetnice Mine Fine z naslovom Showgirls. Foto: Galerija P74

Avstrija, Dunaj.
Na Dunaju se danes končuje štiridnevni umetnostni sejem viennacontemporary 2024, na katerem sodeluje tudi ljubljanska Galerija P74.
Delo vizualne umetnice Mine Fine z naslovom Showgirls.
Foto: Galerija P74

Avstrija, Dunaj. Na Dunaju se danes končuje štiridnevni umetnostni sejem viennacontemporary 2024, na katerem sodeluje tudi ljubljanska Galerija P74. Delo konceptualnega umetnika in filmarja Josefa Daberniga. Foto: Galerija P74

Avstrija, Dunaj.
Na Dunaju se danes končuje štiridnevni umetnostni sejem viennacontemporary 2024, na katerem sodeluje tudi ljubljanska Galerija P74.
Delo konceptualnega umetnika in filmarja Josefa Daberniga.
Foto: Galerija P74

Avstrija, Dunaj. Na Dunaju se danes končuje štiridnevni umetnostni sejem viennacontemporary 2024, na katerem sodeluje tudi ljubljanska Galerija P74. Delo sodobne vizualne umetnice Polonce Lovšin z naslovom The Forests in Women's Hands. Foto: Galerija P74

Avstrija, Dunaj.
Na Dunaju se danes končuje štiridnevni umetnostni sejem viennacontemporary 2024, na katerem sodeluje tudi ljubljanska Galerija P74.
Delo sodobne vizualne umetnice Polonce Lovšin z naslovom The Forests in Women's Hands.
Foto: Galerija P74

Na letošnjem dunajskem sejmu sodobne vizualne umetnosti Galerija P74 predstavlja dela vizualne umetnice Mine Fine, arhitektke in umetnice Polonce Lovšin ter prvič tudi enega najbolj uveljavljenih avstrijskih umetnikov in evropskih filmarjev Josefa Daberniga.

Mina Fina, Polonca Lovšin in Josef Dabernig sestavljajo skupino, katerih izbrana dela preizprašujejo teme fizičnih, družbenih, naravnih in drugih splošno družbeno sprejetih dejstev. Spodkopavajo jih s prilaščanjem, kopiranjem, preoblikovanjem, posnemanjem in novimi oblikami. Nič ni tako, kot se zdi, so zapisali pri Galeriji P74.

Josef Dabernig (1956) je umetnik in filmski ustvarjalec. Sprva po izobrazbi kipar je kasneje svojo umetniško prakso razširil tudi na druge medije: film, fotografijo, besedilo in vprašanja arhitekturnega prikaza. Za njegovo konceptualno umetniško produkcijo je značilno kontekstualno razmišljanje in strukturno združevanje jezikovnih (ali matematičnih) znakov z vizualnimi znaki.

Mina Fina (Mina Žabnikar, 1978) je vizualna umetnica, ki v svojem delu raziskuje risbo, animacijo in video ter prehajanje med temi mediji, kar pogosto zavzame končno obliko instalacije. Drugo področje zanimanja avtorice je reprezentacija ženskega telesa. Mina Fina je svoje delo predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah v lokalnem in mednarodnem okolju.

Polonca Lovšin (1970) v svojih projektih obravnava človekove posege v naravo, ki povzročajo izumiranje številnih rastlinskih in živalskih vrst. Te spremembe pred nas postavljajo temeljna vprašanja o bivanjski dinamiki prihodnosti. To je čas za ponoven razmislek o zgrešenih globalističnih ekoloških konceptih in modelih. Zanima jo prilagoditev človeka na spremenjene okoljske pogoje in iskanje alternativnih rešitev zanje. Lovšin je sodelovala na številnih razstavah doma in v tujini.