Slovenija 16.9.2024 13:34

Festival Dokudoc znova z nabirko aktualnih dokumentarnih filmov

Maribor, 16. septembra - V Mariboru se v četrtek s projekcijo filma Eme Kugler Nekoč v Posočju začenja mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc. Še pred uradnim pričetkom bo na sporedu slovenska premiera dokumentarnega filma o Nikoli Tesli režiserke Janje Glogovac, premierno bosta predstavljena tudi Zadnji kavboj Tadeja Čaterja in Gram srca Jana Cvitkoviča.

Maribor. Novinarska konferenca s predstavitvijo mednarodnega festivala dokumentarnega filma Dokudoc. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca s predstavitvijo mednarodnega festivala dokumentarnega filma Dokudoc.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Festival, ki po navedbah direktorice in programske selektorice Maje Malus Azhdari ponovno predstavlja vrhunsko nabirko aktualnih dokumentarnih filmov, bo najprej napovedal večer potapljaških filmov v torek v Dvorani Gustaf, ki ga prireja Potapljaško društvo Maribor. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal njihov predstavnik Vojo Eraković, si želijo, da bi ta večer sčasoma prerasel v samostojni festival. Posnetki bodo tudi iz lokalnih vod, med cilji dogodka pa je krepitev prepoznavnosti društva, ki bo leta 2026 praznovalo 50 let delovanja.

V sredo bo v Mariboxu premiera filma Nikola Tesla: valovi prihodnosti, ki se poglablja v življenje in delo tega izumitelja. Režiserka Janja Glogovac je pojasnila, da je film nastajal skoraj deset let, saj je obsegal veliko raziskovanja in preverjanja informacij. "Zanimalo me je predvsem, kdo je bil ta misteriozen človek, kaj je naredil in zakaj je bil za določen čas izbrisan iz zgodovine," je dejala.

Zatem se festival seli v prostore Lutkovnega gledališča Maribor, kjer ima zadnja leta domicil. Letos izbrani filmi na programu se lotevajo različnih tem. Med njimi so Zeleno smučanje režiserke Haidy Kancler, ki govori o spreminjanju slovenskih smučišč v kolesarske poligone, Nekoč v Posočju Eme Kugler o o staroverstvu in odnosu do narave, Zastavnice_ki Mihe Mohoriča pa o LGBTIQ+ skupnosti.

Režiserka Nika Autor v filmu Obzornik 242 - Sunčane pruge obravnava mladinske delovne brigade, film Na drugi strani plinovoda, ki ga je režiral Marko Kumer Murč, se loteva upora proti gradnji plinovoda, medtem ko Ć Borisa Petkoviča obravnava tematiko izbrisanih.

Zadnji kavboj režiserja Tadeja Čaterja prinaša dokumentarno filmsko zgodbo o sanjaču iz Bosne in Hercegovine Hariju Džeksonu, Gram srca Jana Cvitkoviča pa zgodbe odvisnikov od drog. Zaključek festivala bo s filmom Telo režiserke Petre Seliškar, ki raziskuje notranji svet ženske, ki je 20 let preživela na robu med življenjem in smrtjo.

V nedeljo bodo podelili nagrado Dokumentarno ime 2024 režiserju in scenaristu Slavku Hrenu. Ob tem bo predvajana avtorjeva retrospektiva po njegovem izboru. Mednarodna žirija, ki jo sestavljajo Erik Hogenboom, Robert Petrovič in Matej Patljak, bo iz tekmovalnega programa izbrala letošnjega prejemnika naziva Doku izbrani 2024.

Program dopolnjujejo z izobraževalnimi vsebinami. Na okrogli mizi bodo spregovorili o potencialu dokumentarnega filma kot orodja za opozarjanje na nepravičnosti v družbi. Režiser, snemalec in pisatelj Hubert Sauper bo v podcastu govoril o ustvarjanju dokumentarnih filmov, ob tem pa bo v Mariboru tudi izvedel masterclass.

Dokudoc prireja Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga. Medtem ko je lani ostal brez, je letos znova deležen sofinanciranja s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor, česar so seveda veseli. Lansko izvedbo so reševali z akcijo prodaje vrečk, ki je sprožila številne donacije, in to je po besedah Maje Malus Azhdari dokaz, da ima festival veljavo. "Zahvaljujemo se posameznikom, društvom, inštitucijam, ki vidijo, da delamo festival, ki je pomemben v Sloveniji, in so nam izkazali podporo," je dejala.