Svet 18.9.2024 6:00

V Ohiu razstava tehniškega muzeja o povezavah med slovenskimi in ameriškimi posamezniki

Cleveland, 18. septembra - Razstava Tehniškega muzeja Slovenije Mi in oni brez meja (Us and Them without Frontiers), ki predstavlja povezave med slovenskimi in ameriškimi posamezniki ter skupno znanje, nadaljuje gostovanje po ZDA. Trenutno je na ogled v Slovenskem muzeju in arhivu v Clevelandu v zvezni državi Ohio. Doslej je bila postavljena na osmih lokacijah po ZDA.

Bistra. Tehniški muzej Slovenije. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Bistra.
Tehniški muzej Slovenije.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Razstava je zgoščena različica izvirnega projekta muzeja Znanje brez meja, ki raziskuje povezave med slovenskim in ameriškim narodom ter koristi, ki izhajajo iz skupnega znanja. Osredotoča se na posameznike, ki so povezani z ZDA, ter predstavlja astronavtko Sunito Williams, inženirja Voyagerja Antona Mavretiča, profesorja eksperimentalne fizike Antona Peterlina, lovko na planete Marijo Strojnik, profesorja elektronike Aleša Strojnika, pionirja Silicijeve doline Franceta Rodeta in izumitelja Petra Florjančiča.

Predstavlja tudi Hermana Potočnika Noordunga, ki sicer nikoli ni obiskal ZDA, a je kot pionir vesoljske tehnologije navdihnil prihodnje generacije znanstvenikov na tem področju.

Ob povezavah med slovenskimi in ameriškimi posamezniki razstava poudarja tudi prednosti širjenja znanja brez meja ter preko pomembnih dosežkov slovenskih potomcev v ZDA izpostavlja vlogo migracij pri njihovih uspehih, so sporočili iz Tehniškega muzeja Slovenije. Njeni avtorici sta kustosinji muzeja Irena Marušič in Estera Cerar, omogočili pa so jo ministrstvo za kulturo, generalni konzulat RS v Clevelandu ter Slovenski muzej in arhiv v Clevelandu.

Razstava je bila ameriški javnosti prvič predstavljena septembra 2021 v Mestni hiši v Clevelandu. V zadnjih treh letih je gostovala na osmih različnih lokacijah po ZDA, med drugim na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu, v parlamentu Ohia v Columbusu, v mestni hiši Betlehema v Pensilvaniji ter na treh lokacijah v zvezni državi Kolorado.