Slovenija 18.9.2024 10:00

Novogoriško gledališče v novo sezono z dramo na temo neplodnosti

Nova Gorica, 18. septembra - Slovensko narodno gledališče Nova Gorica bo nocoj vstopilo v novo sezono. Na malem odru bodo premierno uprizorili urbano dramo 64, v kateri se je sodobna hrvaška avtorica Tena Štivičić dotaknila tematike neplodnosti, ki je v zahodni družbi vse pogostejša. Predstavo v režiji Nine Šorak bodo premierno uprizorili še v četrtek.

Nova Gorica. Slovensko narodno gledališče Nova Gorica. Foto: Boštjan Podlogar/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Slovensko narodno gledališče Nova Gorica.
Foto: Boštjan Podlogar/STA
Arhiv STA

64 je eno zadnjih dramskih besedil Tene Štivičić, ki se je aktualne tematike lotila tudi z elementi humorja. V njem je izpisala par Evo in Danijela, ki se približujeta 40. letu in si želita otroka. Ker sta pri tem neuspešna, se odločita za obravnavo v ambulanti za neplodnost. Število 64 v naslovu se nanaša na število hormonskih terapij.

Režiserka, ki se je spoprijela z besedilom, je na nedavni novinarski predstavitvi ocenila, da je tema neplodnosti v resnici frustrirajoča in ljudje, ki se z njo soočajo, se počutijo nemočni.

"Občutek imajo, da so pred neko temno zaveso in ne razumejo točno, saj jim tudi medicina ne zna vedno razložiti, zakaj so točno oni ti, ki se jim to dogaja. Ampak po drugi strani gre za zelo intimno temo. Temo, ki se dotika spolnosti, temo, ki se dotika nekih delov nas, ki niso najpogosteje družbeno razkriti," je povedala pred premiero.

Po statistiki rodnost v zahodni družbi pada, vse več parov pa je neuspešnih pri naravni zanositvi. V Sloveniji je glede na podatke neploden vsak šesti par.

V glavnih vlogah bosta zaigrala Nika Rozman k. g. in Jure Kopušar, na odru pa se jima bodo pridružili še Helena Peršuh, Radoš Bolčina, Urška Taufer, Gorazd Jakomini, Blaž Valič in Brigita Gregorčič.

Dramaturg je bil Milan Ramšak Marković, za scenografijo je poskrbela Urša Vidic, za kostume Tina Pavlović. Avtor glasbe je Laren Polič Zdravič.