Svet 22.9.2024 5:30

Hans Zimmer prihodnje leto znova na evropsko turnejo

London, 22. septembra - Nemški filmski skladatelj Hans Zimmer s svojimi koncerti že leta polni velike dvorane po vsem svetu. Za prihodnje leto je napovedal novo evropsko turnejo, ki jo bo začel oktobra v Nemčiji. Prvih koncertov pa nima v najlepšem spominu. "Bili so grozljivi," je povedal za nemško tiskovno agencijo dpa v Londonu.

ZDA, Los Angeles. Nemški skladatelj filmske glasbe Hans Zimmer. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Nemški skladatelj filmske glasbe Hans Zimmer.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ko je pred desetimi leti izvedel prva dva nastopa v živo v Londonu, ga je bilo še vedno strah. "Prvi koncerti so bili grozljivi," je povedal dvakratni dobitnik oskarja za glasbo k filmoma Levji kralj in Dune.

Šele nastop na kalifornijskem festivalu Coachella leta 2017 se je za glasbenika, doma iz Frankfurta, izkazal za osvobajajočega. "Pogledal sem z odra in bil je popoln kaos. Nered. 80.000 ljudi," se spominja Zimmer. Takrat si je rekel: "To je super. Lahko prenesem nered."

Tudi glede izbora glasbe je sprva imel pomisleke, kot denimo, da Levjega kralja ni mogoče igrati na festivalu. A njegov kitarist Nile Marr, sin njegovega prijatelja in kitarskega virtuoza Johnnyja Marra, ga je prepričal, ko mu je dejal, da gre za glasbo njegove mladosti. Festivalsko občinstvo pa je bilo na koncu navdušeno.

Zdaj je Zimmer, kot piše dpa, premagal svoje strahove. "Vem, da bo občinstvo na naši strani, če bo šlo kaj narobe. Zanimivo pri igranju v živo je, da igraš z ljudmi, ne zanje. Oni so nekako del skupine," je povedal 67-letni skladatelj.

Sebe vidi kot neke vrste moderatorja. "Razlog, da se obkrožam z odličnimi glasbeniki, je ta, da mi navsezadnje ni treba biti zvezda," je dejal. Občinstvu rad reče, da je njegovo ime na vrhu, a hkrati doda, da jim želi pokazati "te neverjetne tolkalce, tega neverjetnega basista, tega neverjetnega kitarista. To so ljudje, ki se jih boste dolgo spominjali", dodaja Zimmer.