Slovenija 19.9.2024 9:00

Prvi Festival izvirne slovenske slikanice posvečen literarni zgodovinarki Marjani Kobe

Novo mesto, 19. septembra - V novomeški knjigarni Mladinske knjige bosta drevi na Festivalu izvirne slovenske slikanice nastopila avtorica slikaniške zgodbe Babica gre na morje Tinka Bačič in ilustrator Miha Ha. Pogovor bo uvedel prvo izvedbo festivala, ki je posvečena bibliotekarki, literarni zgodovinarki in raziskovalki mladinske književnosti Marjani Kobe.

Ljubljana. Literarna zgodovinarka Marjana Kobe. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Literarna zgodovinarka Marjana Kobe.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ob mesecu skupnega branja bodo letos prvič izvedli Festival izvirne slovenske slikanice, ki ga založba Mladinska knjiga pripravlja s podporo Javne agencije za knjigo RS. V okviru festivala se bodo po vsej Sloveniji zvrstili dogodki, na katerih bo 12 ustvarjalnih tandemov priznanih pisateljev in ilustratorjev slovenske slikanice predstavilo svoja dela.

Poleg pogovorov z ustvarjalci slikanic se bodo na festivalu zvrstile tudi razstave slikanic in ilustracij ter različna branja in pripovedovanja. Festivalsko dogajanje bo potekalo v sodelovanju z vrtci, osnovnimi šolami, kulturnimi ter drugimi ustanovami in bo tako povezovalo različne generacije.

"Slikanica je kompleksno knjižno delo, v kateri ilustracije zaživijo s pripovedno močjo kot samostojna zgodba ali povezane z besedilom v neločljivo celoto. Izjemno pestra in kakovostna slikaniška produkcija uveljavljenih slovenskih avtorjev in avtoric skozi različne vsebine odpira svetove čudežnega, pravljičnega in resničnega. Slikanice so luč na poti odkrivanja sveta," je zapisala ilustratorka in likovna urednica pri Mladinski knjigi Tanja Komadina.

Na festivalu bodo med drugim v tandemu nastopili Anja Štefan in Jelka Reichman, Boštjan Gorenc Pižama in Igor Šinkovec, Darja Marinšek in Hana Stupica, Desa Muck in Ana Košir ter Andrej Rozman Roza in Zvonko Čoh. Festival poteka do 22. oktobra, ko je rojstni dan prve urednice knjižne zbirke Čebelica Kristine Brenkove.

Reviji Ciciban in Cicido sta v sklopu festivala razpisali nagradni natečaj za razstavo slikanic v šolskih knjižnicah, vrtcih ali razredu. Podelili bodo po pet nagrad v treh različnih kategorijah, kamor sodijo šole, vrtci in družine. Izžrebano šolo in vrtec bo obiskal eden izmed ustvarjalnih tandemom.

Letošnjo edicijo festivala posvečajo bibliotekarki, literarni zgodovinarki in raziskovalki mladinske književnosti Marjani Kobe (1938-2024), ki so jo knjige in umetnost spremljale že od otroštva. Vrsto let je s pisnimi prispevki sodelovala v otroških in mladinskih revijah in med drugim tudi prevajala tuja mladinska književna dela. Leta 1988 je prejela Župančičevo nagrado za znanstveno monografijo Pogledi na mladinsko književnost, leta 2008 pa plaketo mesta Ljubljane za življenjsko delo na področju mladinske književnosti.