Slovenija 18.9.2024 12:20

Krošnja z neznanimi sadeži Helene Koder odslej tudi kot zvočnica

Ljubljana, 18. septembra - Pri ZKP RTV Slovenija je v sodelovanju z Radiem Slovenija - Programom Ars in založbo Mladinska knjiga izšla zvočna knjiga Krošnja z neznanimi sadeži avtorice Helene Koder. V zvočnici eseje interpretirata avtorica - prvo poglavje, Hvalnica pisanju - in dramska igralka Barbara Cerar, ki interpretira preostala poglavja.

Krošnja z neznanimi sadeži je zbirka enajstih esejev, ki so bili napisani in revijalno objavljeni v zadnjih desetih letih, zanje pa je bila avtorica leta 2024 nominirana tudi za Rožančevo nagrado. "Uradno gre za avtoričin prvenec, v resnici pa je kristalizacija vseživljenjskega branja, opazovanja, premišljevanja in pisanja," so zapisali pri ZKP RTV Slovenija. Za režijo je poskrbela Ana Krauthaker, tonska mojstra sta bila Sonja Strenar in Urban Gruden.

Kot je ob izidu tiskane knjige povedal urednik knjige Andrej Ilc, Helena Koder v svojem knjižnem prvencu razmišlja o umetnosti z veliko in malo začetnico, o Umetnosti, ki je včasih visoka, težko dostopna gora, a tudi o umetnosti življenja, ki ni nič manj pomembna. "Esejistična zbirka Krošnja z neznanimi sadeži je navdihujoče pričevanje o tem, da je, kljub vsem končnostim, življenje neskončno zanimivo in polno smisla," so v sporočilu za javnost navedli njegove besede.

Prevajalec in jezikoslovec Primož Vitez pa je o zbirki zapisal: "Esejistični prvenec Helene Koder je eleganten popis avtoričinega sveta, pa obenem poklon vsem tistim velikim zgodovinskim figuram in življenjskim sopotnikom, ki so plemenitili njenega duha. Ti eseji nam dopovedujejo, da je dobro, če z odprtimi očmi pozorno doživljamo živost svojih sodobnikov in užijemo njihovo družbo, kajti z mrtvimi ne moremo (več) na kavo."

"Ko Helena Koder pripoveduje o tem, kako doživlja (in je doživljala) prevajalko Radojko Vrančič, pesnika Petra Kolška in Milana Jesiha, filozofinjo Almo Sodnik, skladatelja Urbana Kodra, nam hkrati pove, kako je skoznje spoznavala velikane ameriškega jazza, pisanje Marcela Prousta, poezijo Wislawe Szymborske, slike Jana Vermeerja, romane Petra Handkeja, misli Montaigna, Descartesa in Kanta. Seveda o vsem tem pripoveduje skozi svoje oči in nam marsikaj razodene o sebi, a Heleni Koder je pomembno govoriti o drugih ljudeh, tistih, ki so odločilno prispevali, da je njena misel tako blaga, njen spomin tako oster in njeno pisanje tako jasno," je še zapisal Vitez.

Helena Koder je poznana kot scenaristka in režiserka številnih dokumentarcev na Televiziji Slovenija. Je dobitnica Štigličeve nagrade za življenjsko delo, pisanju esejev se posveča v zadnjem desetletju.