Slovenija 19.9.2024 8:00

V Slovenski kinoteki do decembra retrospektiva filmov Matjaža Klopčiča

Ljubljana, 19. septembra - V Dvorani Silvana Furlana Slovenske kinoteke se danes začenja retrospektiva, posvečena 90. obletnici rojstva ene najpomembnejših osebnosti v zgodovini slovenske kinematografije Matjaža Klopčiča. Na otvoritveni večer je poleg njegovega kratkega filma Podobe neke mladosti iz leta 1966 napovedan tudi film presenečenja.

Ljubljana. Slovenska kinoteka. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska kinoteka.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V retrospektivi Matjaž Klopčič 90! bodo na kinotečnem platnu vse do decembra predstavljeni tako Klopčičevi celovečerni in kratki filmi kot tudi filmi njegovih študentov in klasike iz zgodovine filma, ki so ključno vplivale na njegov režiserski opus.

Poleg filmske retrospektive bodo vse do konca letošnjega leta potekali tudi drugi avtorju posvečeni dogodki: uvodi k filmom in razstavi, pogovori, podkasti, ki jih je Slovenska kinoteka pripravila v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS, RTV Slovenija, Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), Zvezo društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, Društvom slovenskih režiserjev in režiserk, Festivalom slovenskega filma, Slovenskim filmskim centrom in Kinodvorom.

V Slovenski kinoteki drevi predvajane Podobe neke mladosti je Klopčič (1934-2007) posnel ob proslavitvi dvajsetletnice filmske umetnosti v Sloveniji. Dan kasneje bosta sledila kratki film Zgodba iz leta 1993, ki je poetičen portret Klopčiča v režiji njegovega študenta Zorana Živulovića, in Klopčičev bleščeči celovečerni modernistični prvenec Zgodba, ki je ni (1967).

Prav tako danes se v Slovenski kinoteki odpira razstava Matjaž Klopčič - oblikovalec. Na ogled bo devet plakatov, ki predstavljajo manj poznan Klopčičev likovni prispevek k zgodovini slovenskega filma.

Sobota bo med drugim v znamenju dveh filmov z istim naslovom Ljubljana je ljubljena. Najprej bo sporedu Klopčičev kratki film Ljubljana je ljubljena, prav tako iz leta 1966, nato pa njegova celovečerna vojna drama in delna avtobiografija ter režiserjev zadnji film Ljubljana je ljubljena iz leta 2005. Prikazali bodo tudi celovečerec Strah (1974), portret dvolične meščanske družbe ob koncu 19. stoletja, ki se odvija v javni hiši v času, ko je majhno provincialno mesto v avstro-ogrski monarhiji prizadel potres.

V nedeljo bo na ogled kratki film Romanca o solzi (1961) ter hipnotičen, nadrealističen, fragmentaren eksperiment Triptih Agate Schwarzkobler (1997), v katerem Klopčič sledi Agati (Nataša Barbara Gračner), na videz običajni tajnici, skozi tri poglavja njene vsakdanje rutine. V decembru bo na RTV Slovenija poleg Triptiha na sporedu tudi Klopčičev televizijski film Črna orhideja (1990), so sporočili iz Slovenske kinoteke.

29. septembra bo poleg kratkega filma Zadnja šolska naloga (1961) na ogled Oxygen, fantastična drama o mladostnem uporništvu, posneta po scenariju Dimitrija Rupla, napovedujejo v kinoteki.

V okviru filmske retrospektive bodo predvajani tudi filmi, ki jih je Klopčič še posebej cenil in analiziral v knjigi Filmi, ki jih imam rad..., ki je izšla v kinotečni zbirki Slovenski film. Septembra bodo na sporedu Vrtoglavica (Alfred Hitchcock, 1958) ter filma Jeana Renoirja Izlet (1936) in Pravilo igre (1939).

V okviru Večera Društva slovenskih režiserjev bo 8. oktobra mogoče prisluhniti podkastu Filmarija v živo. Pogovor o režiserju in profesorju Klopčiču bo povezovala Urša Menart, sogovorniki pa bodo nekdanji kolegi in študentje. Sledila bo projekcija filma Vdovstvo Karoline Žašler iz leta 1976.

Na 27. Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa bo 25. oktobra potekala okrogla miza Literatura na filmu, posvečena filmskim adaptacijam slovenske literature. Projekcija digitalno restavrirane kopije celovečernega filma Sedmina (1969) in pogovor z gosti bo v Portorožu 26. oktobra.

AGRFT bo 4. decembra pripravila razstavo o režiserjevi zapuščini ter projekcijo filma Zadnja šolska naloga (1977). Potekal bo tudi pogovor o varstvu Klopčičeve filmske dediščine.