Svet 18.9.2024 16:15

Znani finalisti za nagrado občinstva lux za leto 2025

Strasbourg, 18. septembra - Za evropsko filmsko nagrado občinstva lux 2025 se bo potegovalo pet finalistov: Žival, Dahomey, Tok, Prestreženi ter Julie molči, so danes sporočili iz Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Zmagovalca bodo do aprila prihodnje leto izbirali evropski poslanci in občinstvo, razglasili pa ga bodo aprila 2025 v Evropskem parlamentu v Bruslju.

Finaliste je izbrala žirija nagrade lux, ki jo sestavljajo filmski strokovnjaki iz vse Evrope. Pri izbiri zmagovalca sodelujejo tudi gledalci, ki si ogledajo filme, nato pa jih ocenijo na spletni platformi nagrade lux. Pet nominiranih filmov bodo predvajali v kinematografih po vsej Evropi s podnapisi v vseh 24 uradnih jezikih EU.

Film Žival (Animal) grške režiserke Sofie Exarhu prikazuje nevidno plat turistične zabavne industrije skozi vsakdanje življenje ljudi, ki v njej delajo.

Dahomey francoskega režiserja Matija Diopa je dokumentarni film o vrnitvi 26 kraljevih zakladov kraljestva Dahomey Republiki Benin skoraj 130 let po tem, ko so jih ukradle francoske kolonialne čete. Študenti univerze Abomey-Calavi razpravljajo o tem, kakšen odnos naj zavzamejo do te vrnitve.

Animirani celovečerec Tok (Flow) latvijskega režiserja Gintsa Zilbalodisa govori o junaku Mačku, ki kljub svojemu samotarskemu značaju najde zatočišče na ladji z drugimi živalmi. V postapokaliptičnem okolju morajo Maček in njegovi spremljevalci kljub razlikam združiti moči ter se spopadati z izzivi in nevarnostmi prilagajanja novemu svetu.

Film Prestreženi (Intercepted) ukrajinsko-kanadske režiserke Oksane Karpovych je dokumentarni film o uničenju, ki ga je povzročila ruska invazija v Ukrajino, in o življenju tistih, ki se upirajo in obnavljajo državo.

Julie molči (Julie Keeps Quiet) belgijskega režiserja Leonarda van Dijla je drama o teniški zvezdnici. Ko proti njenemu trenerju uvedejo preiskavo zaradi zlorabe položaja in ga nenadoma suspendirajo, igralce kluba spodbudijo, naj spregovorijo. Vendar se Julie odloči molčati.

Nagrado občinstva lux organizirata Evropski parlament in Evropska filmska akademija v partnerstvu z Evropsko komisijo in mrežo Europa Cinema. Evropski parlament je nagrado ustanovil leta 2007, da bi pomagal distribuirati kakovostne filme iz EU, ki odražajo kulturno raznolikost v Evropi in širše ter se dotikajo tem, kot so človekovo dostojanstvo, enakost, nediskriminacija, vključevanje, tolerantnost, pravica in solidarnost, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Letos je nagrado lux prejel nemški film Zbornica režiserja Ilkerja Cataka.