Slovenija 22.9.2024 8:00

V Ljubljani znova preplet vokalne glasbe in Plečnikove arhitekture

Ljubljana, 22. septembra - V Ljubljani se danes začenja peti koncertni cikel Plečnik in a-cappella, v katerem se dopolnjujeta vokalna glasba in arhitektura mojstra Plečnika, ki je vpisana na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. Na petih slikovitih Plečnikovih lokacijah po mestu bo znova nastopilo pet atraktivnih vokalnih zasedb.

Ljubljana. Kip Jožeta Plečnika, Jože Plečnik. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kip Jožeta Plečnika, Jože Plečnik.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V koncertnem ciklu se bo do 16. oktobra predstavilo pet slovenskih in ena tuja vokalna zasedba. Iz Slovenije prihajajo Otroški in mladinski pevski sestavi Glasbene matice Ljubljana, vokalni skupini Gallina in BeJazzy ter vokalni ansambel Elinor. Nastopil bo tudi zamejski Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel iz italijanske Gorice.

Organizatorji obljubljajo, da bo izbrana a-cappella, ki ji bo mogoče prisluhniti v parku pred Glasbeno matico Ljubljana, cerkvi sv. Mihaela na Barju, Veliki čitalnici Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK), bežigrajski cerkvi sv. Cirila in Metoda ter cerkvi sv. Frančiška Asiškega v Šiški, umetniško doživetje za oko in uho.

Letošnji cikel koncertov se bo danes začel ob 11. uri z matinejskim koncertom v parku pred Glasbeno matico Ljubljana na Vegovi ulici. Plečnik je leta 1932 za Glasbeno matico zasnoval Alejo slovenskih skladateljev. Prav na tej lokaciji bo potekal letošnji prvi koncert, ki je zamišljen kot sproščena otvoritev cikla. Za razliko od prihodnjih štirih koncertov je današnji koncert najmlajših pevcev Glasbene matice v različnih sestavih brezplačen.

Drugi koncert cikla z Vokalno skupino Gallina bo po več letih ponovno v slikoviti Plečnikovi cerkvi sv. Mihaela na Barju. Vokalna skupina, ki jo umetniško vodi Ana Erčulj in ki deluje že več kot desetletje, bo nastopila s programom Meditatones Na programu je v sredo ob 20.30.

Na tretjem koncertu cikla v Veliki čitalnici NUK bo 2. oktobra prav tako ob 20.30 nastopil Vokalni ansambel Elinor s programom Triptih, ki so ga zasnovali posebej za to priložnost. Združeval bo tri tematske dele, ki tvorijo čutno in estetsko celoto: Trenutek, Mati in Očetnjava. Vokalni ansambel Elinor, katerega umetniški vodja je Robert Feguš, velja za enega vidnejših slovenskih vokalnih sestavov. Pevci in pevke poustvarjajo renesančno, baročno, klasično, romantično in sodobno zborovsko literaturo.

Na četrtem koncertu v monumentalni Plečnikovi cerkvi Sv. Frančiška Asiškega v Šiški bo 9. oktobra ob 20.30 gostoval uveljavljeni zamejski Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel iz italijanske Gorice. Zbor je pričel z delovanjem leta 2008 pod vodstvom Damijane Čevdek. Leta 2013 je vodstvo prevzel sedanji zborovodja David Bandelj. Zbor se redno udeležuje nacionalnih in mednarodnih tekmovanj in na njih prejema najvišja priznanja.

Letošnji cikel bo 16. oktobra tudi ob 20.30 zaokrožil nastop vokalne skupine Bejazzy v bežigrajski cerkvi sv. Cirila in Metoda. BeJazzy sestavljajo pevke in pevci različnih generacij. Repertoar zbora sega od ljudskih pesmi, ki jih preoblečejo v sodobne priredbe, slovenskih popevk in pesmi tujih dežel do jazz standardov. BeJazzy vse od začetka že deseto leto umetniško vodi Ksenja Pirc.

Koncertni cikel Plečnik in a-cappella organizira zavod im.puls art. Umetniški vodja cikla je Niko Houška.