Slovenija 23.9.2024 8:00

Festival migrantskega filma znova z različnimi obrazi migracij, azila in življenja beguncev

Ljubljana, 23. septembra - V Ljubljano in osem drugih mest po Sloveniji ponovno prihaja Festival migrantskega filma s projekcijami in spremljevalnimi dogodki, ki osvetljujejo različne obraze migracij, azila ter življenja beguncev. Letošnji 15. FMF ponuja 22 filmov iz 14 držav in spremljevalni program z desetimi gosti. V Ljubljani bo potekal od danes do četrtka.

Poljsko ukrajinski mejni prehod Hrebenne. Begunci na poljsko ukrajinskem mejnem prehodu Hrebenne. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Poljsko ukrajinski mejni prehod Hrebenne.
Begunci na poljsko ukrajinskem mejnem prehodu Hrebenne.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festivalske filmske projekcije bodo na ogled tudi v Črnomlju, Gornji Radgoni, Kopru, Logatcu, Mariboru, Metliki, Murski Soboti in Žalcu.

V ospredju letošnjega festivala so tudi tokrat aktualne zgodbe o realnostih tistih, ki so bili prisiljeni svoj dom zapustiti bodisi zaradi vojn, kršitev človekovih pravic, revščine ali drugih razlogov. S filmskimi zgodbami in prispevki gostov bo letošnji FMF opozoril na genocid v Palestini, kriminalizacijo solidarnosti, ženske v migracijah, nasilne meje, krizne razmere in pohlep korporacij, so sporočili iz Slovenska filantropije, ki festival organizira.

"V času, ko v svetu divja vse več uničujočih in dolgotrajnih vojn, ko se celotna območja spreminjajo v velikanske zapore na prostem, iz katerih ni pobega, se Evropa še bolj zapira pred ljudmi, ki iščejo pomoč, mir, preživetje. Namesto prizadevanj za sprejem in integracijo smo priča postavljanju novih in novih ovir na migracijskih poteh, zaradi česar onkraj zunanjih meja EU nastajajo novi in novi zapori za migrante, vsi enako brezizhodni. Da bi prevzeli odgovornost za vsaj del sedanjih svetovnih razmer, je iluzija (...) solidarna Evropa pa le še bled spomin," je koordinatorica festivala Katarina Rotar pospremila letošnji festival.

Festival se začenja danes 19. uri v ljubljanskem Kinodvoru s projekcijo otvoritvenih filmov Eldorado (2023) in Zadnja priložnost (Die letzte Chance) iz leta 1945.

V Slovenski kinoteki bo v torek po projekciji filma Hotel Metalurg (2023) pogovor o nastanitvah za migrante z Romano Zidar iz Urada visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) Primožem Jamškom iz Urada za oskrbo in integracijo migrantov, Antejo Tomašič iz Mirovnega inštituta, Magdaleno Strmšek Buh iz Slovenske Karitas ter Ognjenom Radivojevićem in Mariyo Ardyukovo iz Slovenske filantropije.

Dan kasneje bo v dvorani AGRFT projekcija filmov Me razumeš? (Me entiendes) iz leta 2022 in To jungo življenje (This Jungo Life) iz leta 2024, ki ji bo sledil pogovor z režiserjem Davidom Fedelejem in Heleno Behr iz regionalnega predstavništva UNHCR za Srednjo Evropo.

V Slovenski kinoteki pa bo projekcijo filma Arica (2020), ki ji bo sledil pogovor o ekstraktivizmu in izkoriščanju naravnih virov z Jeleno Bunić, predstavnico srbske iniciative Marš sa Drine!, filmskim ustvarjalcem Markom Murčem in Eleno Lunder iz Focusa.

Udeležba na festivalskih dogodkih je brezplačna z izjemo ljubljanske projekcije britanske drame Stari hrast (2023).

Celoten programu letošnjega FMF je dostopen prek povezave sta.si/qWzqM3.