Slovenija 20.9.2024 15:07

Slovenska filharmonija nocoj v novo sezono z novim glavnim dirigentom

Ljubljana, 20. septembra - Slovenska filharmonija bo nocoj vstopila v novo koncertno sezono, v kateri jo bo spremljal tudi novi glavni dirigent Kahi Solomnišvili. Pod njegovim vodstvom bodo ob 19.30 izvedli prvi koncert vokalno-instrumentalnega programa z deli Elgarja, Močnika in Brucknerja.

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Mladi dirigent iz Gruzije si je za inavguracijski koncert z Zborom in Orkestrom Slovenske filharmonije izbral pozno vokalno-instrumentalno delo Antona Brucknerja Te Deum ob letošnji 200. obletnici skladateljevega rojstva. V prvem delu koncerta pa bosta na sporedu skladbaza godala, trobila, pavke in orgle Sursum corda angleškega skladatelja Edwarda Elgarja ter noviteta nagrajenca Prešernovega sklada Damijana Močnika Koncert za orgle.

Zamisel za novo delo je Močnik dobil pred leti ob izvedbi skladbe Oratorium Nativitatis. Izvedel jo je organist Tomaž Sevšek, ki mu je skladatelj kot glavnemu pobudniku za nastanek koncerta delo tudi posvetil, piše v koncertnem listu. Kot solisti bodo na koncertu sodelovali še sopranistka Marta Močnik Pirc, altistka Sabina Gruden, tenorist David Jagodic in basist Matija Bizjan.

Solomnišvili je glasbeno kariero začel kot pianist, kasneje pa je končal magisterij iz dirigiranja na Državnem konservatoriju v
Tbilisiju. Od leta 2014 je glavni dirigent Državnega gledališča Opera in balet v Tbilisiju, enako mesto je kasneje pridobil pri Gruzijskem filharmoničnem orkestru, z letošnjo sezono pa prevzema še mesto glavnega dirigenta Orkestra Slovenske filharmonije. Je tudi asistent pri svetovno znanemu dirigentu Charlesu Dutoitu. Nastopa na najrazličnejših koncertih in festivalih.

Pred prevzemom položaja je Solomnišvili povedal, da si želi z orkestrom predstaviti vso tisto glasbo, ki mu je blizu.

Tudi v novi sezoni, ki so jo naslovili Glasba, vedno nova, so v Slovenski filharmoniji pripravili utečen sklop šestih abonmajskih ciklov, v katerih bodo izvajali glasbo iz raznovrstnih obdobij z različnimi dirigenti in solisti. Med obletnicami, ki se jim bodo poklonili, bosta tudi visoka življenjska jubileja Vinka Globokarja in Lojzeta Lebiča.