Svet 9:09

V San Sebastianu čas filmov, blišča in nagrad

San Sebastian, 24. septembra - Festivalsko dogajanje v San Sebastianu je v polnem teku. Po odprtju je bila minuli petek slovesnost, na kateri so podelili častno nagrado za življenjsko delo donostio igralcu Javierju Bardemu, v soboto je to nagrado prejela avstralska zvezdnica Cate Blanchett, donostio pa bo v četrtek, dan po rojstnem dnevu, dobil tudi režiser Pedro Almodovar.

Igralec Bardem je španskim medijem povedal, da nagrado sprejema z velikim veseljem, a obenem ni razpoložen za praznovanje. Spomnil je na demonstracije konec tedna na eni od plaž San Sebastiana, ki se jih je udeležil in na katerih je skupaj z drugimi protestniki znova opozarjal na nesprejemljive razmere v Gazi, piše danes Hollywood Reporter.

Cate Blanchett je ob prejemu nagrade po ogledu ganljivega videa, ki ga je na festival posredoval njen igralski kolega Goorge Clooney, najprej "preklela" igralca za laskave besede. Clooney je namreč dejal, da je imel srečo, da je lahko režiral in igral z njo. Vsi se "počutimo srečni, da imamo priložnost ustvarjati z nekom, ki je tako nadarjen in prijazen, in ponosen sem, da te lahko imenujem prijateljica," je dejal na posnetem videu, ki ga je poslal iz Benetk, kjer se še vedno mudi.

Igralka je v zahvalnem govoru dejala, da je kot Avstralka, ki ustvarja v tujini, bila privilegirana, da je "vstopila v telesa" številnih ljudi po vsem svetu. "Moje delo me je popeljalo v Azijo, Evropo, Ameriko, na Kitajsko... zdaj sem tukaj, v Baskiji, na tem izjemno živahnem festivalu," je dodala igralka, ki je upodobljena na uradnem plakatu letošnjega filmskega festivala.

Pedro Almodovar bo donostio prejel v četrtek, le dan po 75. rojstnem dnevu. Almodovar, ki je v Benetkah odnesel zlatega medveda za film The Room Next Door, bo nagrado tokrat prejel v državi svojega rojstva.

Na letošnji 72. izdaji festivalu v San Sebastianu, ki poleg festivalov v Cannesu, Benetkah in Berlinu velja za enega od najpomembnejših filmskih festivalov na svetu, se bo v uradnem izboru predstavilo 22 filmov, od tega 17 v glavnem tekmovalnem programu.

Žiriji uradnega izbora letošnjega festivala, ki se bo sklenil 28. septembra, predseduje lanska dobitnica zlate školjke, režiserka Jaione Camborda, ki je to nagrado prejela kot prva španska filmska ustvarjalka.

Festival se med drugim osredinja tudi na nove trende, po pisanju ameriške filmske revije Variety pa bo prav na letošnji izdaji začela delovati nova produkcijska hiša Maquina. To sestavljajo tri družbe in je namenjena optimizaciji in racionalizaciji razvoja ter produkcije filmov in serij na mednarodnem trgu.