Na hitro prelistano 28.9.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 28. septembra - Založba Mladinska knjiga je izdala roman Petrovi v časih gripe ruskega pisatelja Alekseja Salnikovega v prevodu Lijane Dejak, založba Miš pa priročnik o protinu z naslovom Putika avtorjev Bena Jonesa in Davida H. Hansena v prevodu Barbare Kravel in otroško slikanico Pasje poletje avtorice Gaje Kos z ilustracijami Ane Zavadlav.

Ljubljana. Knjiga Petrovi v času gripe avtorja Alekseja Salnikova. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Petrovi v času gripe avtorja Alekseja Salnikova.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Pasje poletje avtorice Gaje Kos. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Pasje poletje avtorice Gaje Kos.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Putika avtorjev Bena Jonesa in Davida G. Hansena. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Putika avtorjev Bena Jonesa in Davida G. Hansena.
Foto: STA

PETROVI V ČASIH GRIPE - KAKO V POBESNELI NOROSTI LOČITI RESNIČNOST OD NOČNE MORE?

V nekonvencionalni zgodbi, ki jo je avtor umestil v postsovjetsko Rusijo sredi izbruha gripe, se prelivajo elementi realizma, burleske in črnega humorja, kjer se realizem vsakdanjega življenja staplja z nedoumljivimi, malodane srhljivimi plastmi te iste realnosti, so zapisali pri založbi. Petrovi so običajna ruska družina, njihovo življenje v postsovjetskem industrijskem mestu pa oblikuje povsem vsakdanja rutina, kot se zdi na začetku. Izbruh gripe nekaj dni pred silvestrovim v ljudeh prebudi nerazložljive vzgibe in jih vodi v nenavadna vedenja.

Aleksej Salnikov (1978) je po nekaj pesniških zbirkah leta 2018 izdal svoj drugi roman Petrovi v časih gripe, ki je zanesljivo prepričal ruske kritike in osvojil bralce. Roman je bil nominiran za nagrado za novo književnost in prejel nagrado za najbolje prodajano knjigo leta. Kmalu je obveljal za kultni roman, Salnikov pa za enega izmed najpomembnejših sodobnih ruskih pisateljev. Priznani filmski režiser Kiril Serebrenikov je leta 2021 po romanu posnel film.

PUTIKA - VEČINA BOLNIKOV S PROTINOM NI USTREZNO ZDRAVLJENA

Putika ali protin je presnovna bolezen, pri kateri se v telesu tvori prevelika količina sečne kisline, ali se ta skozi ledvice slabo izloča. Posledica je povečana vrednost sečne kisline v krvi in se kaže z občasnimi napadi močnih bolečin v posameznih sklepih, kjer se odlagajo kristali sečne kisline. Največkrat so to sklepi palca na nogi ali koleno. Sklep je otečen, rdeč in vroč. Če se putika ne zdravi lahko pride do deformacij sklepov in okvare ledvic, so zapisali pri Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Živeti s protinom ni preprosto, saj sklepne bolečine, ki spremljajo akutne napade, marsikateremu bolniku onemogočajo službene in dneve aktivnosti. Postavitev diagnoze ni preprosta, saj se lahko simptomi pojavljajo tudi pri drugih boleznih, medtem ko je prava diagnoza ključna za izbor ustreznega zdravljenja, izpostavlja predgovor knjige. V Sloveniji in tujini ima veliko bolnikov diagnozo protina, pa te bolezni nima. In obratno, veliko bolnikov ima protin, pa nima diagnoze in ustreznega zdravljenja, je ob izdaji knjige zapisal revmatolog Matija Tomšič.

PASJE POLETJE - KAKO PRIPOVEDOVATI ZGODBO, ČE SE TA NE UJEMA Z ILUSTRACIJAMI?

Otroška slikanica Pasje poletje je zgodba o poletnih počitnicah na morju. Ob omenjeni gneči, pasji vročini, supanju, pujsih, žabah in delfinih se ilustracije ne ujemajo z besedilom, so navedli pri založbi Miš. Pisateljica Kos in ilustratorka Zavadlav sta namreč pisali dve posamezni zgodbi - eno se bere, drugo pa pripoveduje ob ilustracijah.

Gaja Kos (1979) je urednica, literarna kritičarka, pisateljica ter prevajalka, in se v različnih vlogah posveča predvsem otroški in mladinski književnosti, iz katere je tudi doktorirala. Literarne kritike objavlja v revijah Literatura, Sodobnost, Otrok in knjiga in Dialogi ter v Delovih Književnih listih. Pri založbi Miš ureja izvirno slovensko leposlovje za otroke in mladino, pri LUD Literatura pa soureja zbirko prevodne kratke proze Stopinje.

Ana Zavadlav (1970) je akademska slikarka in ilustratorka. Je redna sodelavka revij Ciciban in Cicido, svoja dela pa tudi razstavlja na več samostojnih in skupinskih razstavah. Njene ilustracije iz knjige Čriček in temačni občutek Toona Tellegena so bile leta 2019 tudi razstavljene na knjižnem sejmu otroške in mladinske literature v Bologni. Prejela je več priznanj in nagrad, lani Levstikovo nagrado za izvirne ilustracije Italijanskih pravljic, leta 2020 so jo uvrstili na častno listo mednarodnega odbora za knjige za mlade IBBY, leta 2022 in lani pa je bila nominirana za spominsko nagrado Astrid Lindgren.