Slovenija 1.10.2024 8:30

V Galeriji Jakopič odprtje razstave protestniške fotografije v času pandemije

Ljubljana, 1. oktobra - V Galeriji Jakopič bodo danes odprli razstavo Naša last: Slovenska protestna fotografija 2020-2022. Razstava na ogled postavlja izbor več kot 250 barvnih ali črno-belih fotografij izbranih 38 fotografov, od tega petih fotografinj. Fotografije so razporejene tematsko, dopolnjuje pa jih koledar dogajanja tega obdobja.

Ljubljana. Galerija Jakopič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Galerija Jakopič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Razstava je po besedah vodje galerije Marije Skočir predvsem in v prvi vrsti poklon tako profesionalnim kot ljubiteljskim fotografom, ki so v obdobju pandemije covida-19 spremljali različne protestne akcije in demonstracije v Sloveniji. Teh je bilo več kot 170. Namen razstave je po njenih besedah ovrednotiti ta pomemben fotografski opus, saj fotografija ostaja medij, ki še vedno odločilno prispeva h kolektivnemu spominu družbe.

Kuratorja razstave sta kustosinja Galerije Jakopič Julija Hoda ter idejni pobudnik razstave, fotograf Metod Blejec, ki je tudi eden od fotografov, čigar fotografije so na ogled na razstavi.

S svojimi fotografijami se skupno predstavlja 38 avtorjev, ki so razstavo tudi sooblikovali. Gre za 19 fotografov, ki so spremljali in z objektivom dokumentirali več kot 30 protestov, 19 pa je bilo izbranih na podlagi odprtega poziva. Hkrati Galerija Jakopič ves čas razstave vabi posameznike, da posredujejo svoje fotografije protestov iz omenjenega obdobja, saj so jim na na razstavi odmerili svoj razstavni prostor.

Na razstavi so fotografije razvrščene v tematske sklope. Prvi sklop je Nova realnost s fotografijami pandemičnega vsakdana, sledijo Besede, kjer so ospredju parole in besede protestov, ter Simboli z novimi simboli družbenega upora.

Performativni vidik protestov prinaša sklop Performans, sklop Obrazi so svojevrsten družinski fotografski album s fotografijami posameznih protestnikov. Fotografije v sklopu Represija pa osvetljujejo večplastne strategije nadzora nad protestniki. Zadnji sklop so Fotografi, kjer fotografije dopolnjujejo tudi video pričevanja fotografov o dogajanju na terenu.

Razstavo spremljata bogat spremljevalni program in razstavni katalog. V okviru razstave bodo tudi predstavili spletni priročnik za fotografiranje protestov na terenu.

Razstava bo na ogled do 26. januarja 2025.