Slovenija 3.10.2024 9:28

Znani nominiranke in nominiranci za kratkoprozno nagrado Maruše Krese

Ljubljana, 3. oktobra - Založba Goga vsako leto podeli literarno nagrado za najboljšo zbirko kratkih zgodb v preteklem letu. Letošnji nominiranci za nagrado so Neli Filipić za zbirko Srečni konci, Mateja Mahnič za zbirko z naslovom Pišem. Življenje rišem., Jedrt Maležič in njeni Dvoliki ter Muanis Sinanović in zbirka Na senčni strani blokov.

Neli Filipić (1964) je avtorica številnih mladinskih del, nazadnje je pri Cankarjevi založbi izšel roman Fronta (2021). Srečni konci so njena prva knjiga za odrasle. Med njena dela za otroke in mladino spadajo še Solze so za luzerje in Pasje vesolje. Srečni konci (Cankarjeva založba) so zbirka družbenokritičnih in feminističnih kratkih zgodb, ki obravnavajo položaj posameznikov, umetnic, starostnikov in žensk v sodobni družbi.

Mateja Mahnič (1958) je pisateljica, publicistka, scenaristka in urednica. V svoji tretji knjigi z naslovom Pišem. Življenje rišem (Mladinska knjiga) se je lotila tematike smrti v raznolikih oblikah, hkrati pa tudi globokega in vseobsegajočega sočutja do živali in narave.

Jedrt Maležič (1979) je pisateljica in književna prevajalka iz angleščine in francoščine. Njeno delo Bojne barve je bilo prevedeno v makedonščino, zbirka Težkomentalci pa je izšla v španščini. Njen roman Napol morilke je bil nominiran za nagrado kresnik. Zbirko Dvoliki (Založba Goga) sestavlja 24 kratkih zgodb, v katerih Maležič opisuje ljudi, ki svet zaznavajo skozi filter trdno oblikovanih osebnih prepričanj, četudi ta lahko delujejo v njihovo škodo.

Muanis Sinanović (1989) je pesnik, pisatelj in kritik. Izdal je štiri pesniške zbirke in dve knjigi proze. Prejel je nagrade za najboljši prvenec, kritiško sito in Stritarjevo nagrado. V knjigi kratke proze Na senčni strani blokov (LUD Literatura) skozi mešanico realizma in fantastike obravnava fenomene sodobnega, predvsem lokalnega bivanjskega sveta in odtujenost posameznika.

Zmagovalca ali zmagovalko bodo razglasili na novembrskem Slovenskem knjižnem sejmu.

Žirijo letos sestavljajo Katarina Modic, Maruša Mugerli Lavrenčič, Aleksandra Gačić in Saša Jerele. Modic je, kot so sporočili iz Goge, povedala, da ima tudi urednik pomembno vlogo in ne skrbi zgolj za koncept zbirke, temveč tudi za kakovost posameznih zgodb. Na letošnji podelitvi bodo poleg nagrade za najboljšo zbirko kratkih zgodb podelili tudi priznanje za uredniško delo.

Nagrado so pri Gogi lani poimenovali po pesnici, pisateljici in novinarki Maruši Krese (1947 - 2013). Po številnih objavah v domačih in tujih revijah, pesniških zbirkah, radijskih igrah in treh zbirkah kratkih zgodb je napisala še avtobiografski roman Da me je strah?.

Nagrado je lani prejela pisateljica Ajda Bračič za zbirko Leteči ljudje (LUD Literatura).