Slovenija 4.10.2024 7:00

Ob Dnevu arhitektov letos program v Novem mestu

Ljubljana, 4. oktobra - Dan arhitektov, osrednji dogodek arhitektov, prostorskih načrtovalcev in krajinskih arhitektov, bo letos v podporo prizadevanjem občine za kakovostno urejen prostor potekal v Novem mestu. Med drugim bodo na Glavnem trgu odprli razstavo Slovenska arhitektura in prostor 2024, popoldanskemu simpoziju bo sledila slavnostna podelitev priznanj ZAPS.

Kot so spomnili pri Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), so lani projekti, ki jih je naročila novomeška mestna občina, prejeli kar štiri priznanja ZAPS, med drugim zlati svinčnik za prostorsko načrtovanje.

Letošnji Dan arhitektov je sicer posvečen širšemu strokovnemu in družbenemu zavezništvu med strokami. Spreminjajoče se podnebne razmere namreč zahtevajo prilagoditve v načrtovanju in oblikovanju prostora, oz. kot pravi kustos letošnjega simpozija Miloš Kosec, se "novih problemov ne da razreševati s starimi orodji".

Dopoldanski sprehod po Novem mestu, ki je bo pričel ob 9. uri bo namenjen tudi ogledu lani nagrajenih projektov. Zbrani si bodo tako ogledali tudi ureditev romskega naselja Brezje - Žabjak, nagrajeno z zlatim svinčnikom za področje prostorskega načrtovanja, ter bazenski kompleks v Češči vasi ter most za pešce in kolesarje v Irči vasi, ki sta bila nagrajena z zlatim svinčnikom za odlično realizacijo.

Sprehod se bo zaključil na Glavnem trgu z odprtjem razstave Slovenska arhitektura in prostor 2024, na kateri bo predstavljena najnovejša produkcija članov ZAPS.

Popoldne bo v Kulturnem centru Janeza Trdine simpozij z naslovom Umetnost poslušanja. V prvem delu bodo spregovorili strokovnjaki drugih disciplin, ki bodo razmišljali o preseku arhitekture in turbulentnih sprememb sveta. V drugem delu pa bodo arhitekti razmišljali, kako oblikovati zavezništvo, ki bi spremenilo odnos do načrtovanja in upravljanja prostora, da bi iz sredstva za pospešeno izkoriščanje ljudi in okolja postalo infrastruktura boljše prihodnosti.

Zvečer bodo podelili še priznanja najboljšim letošnjim realizacijam. Platinasti svinčnik bosta prejela Metka Sitar za prispevek k razvoju stroke in Nikolaj Andrej Stare za dolgoletno delo na področju krajinske arhitekture in urbanističnega načrtovanja.

Zlate svinčnike za odlično realizacijo bodo prejeli Arhitektura Krušec za Hišo v hiši, Raketa za Hišo T v soseski Murgle, a2o2 arhitekti za prenovo stanovanja na Štefanovi oziroma enega od stanovanj Dukićevih blokov v Ljubljani, Tria studio za večstanovanjsko stavbo na Vevški ulici v Ljubljani, BAX Studio in Mendoza Partida Architecture Studio za ljubljanski Center Rog ter Elementarna in kolektiv Tektonika za realizacijo Vrazovega trga na Ptuju in pripadajočih ulic s Steklarskim dvoriščem.

Patinasti svinčnik letos namenjajo ljubljanski vzpenjači, za častnega člana ZAPS pa so letos razglasili arhitekta Matevža Čelika Vidmarja za njegov prispevek k razvoju arhitekturne stroke.

ZAPS vsako leto podeljuje strokovna priznanja za največje dosežke svojih članov na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja (vsako drugo leto). Namen pregledne razstave članov in podelitve priznanj je promovirati kakovostno arhitekturo in ureditve odprtega prostora v širši javnosti ter dvigati zavest o kulturni in ustvarjalni razsežnosti projektiranja in prostorskega načrtovanja, so še zapisali.