Svet 7.10.2024 5:00

V ospredju letošnjega svetovnega dneva arhitekture participativno načrtovanje mest

Ljubljana, 7. oktobra - Svetovni dan arhitekture, ki ga je razglasilo Mednarodno združenje Arhitektov (UIA), praznujemo vsako leto prvi ponedeljek v oktobru. Letošnja tema je Opolnomočenje naslednje generacije pri participativnem načrtovanju mest in poudarja vlogo mladih arhitektov pri načrtovanju in razvoju mest, piše na spletni strani združenja.

Nova Gorica. Načrt mesta, arhitektura, gradnja. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Načrt mesta, arhitektura, gradnja.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Kot še piše, UIA spodbuja mlade arhitekte, naj se vključijo v participativne procese in prispevajo sveže poglede, ki so bistveni za trajnostni razvoj.

Poseben poudarek je na spodbujanju odpornih urbanih ekonomij, pri rasti in okrevanju mest so v osredju inovativne in trajnostne prakse. Ključni poudarki letošnjega svetovnega dneva arhitekture so energetska učinkovitost, ravnanje z odpadki, uporaba trajnostnih materialov in spodbujanje trajnostne mobilnosti.

Cilj je ustvarjanje okolju prijaznih mest, ki zmanjšujejo odvisnost od zunanjih virov. Mladi arhitekti lahk spodbujajo sodelovanje posameznikov pri sprejemanju odločitev, vključijo skupnosti v proces načrtovanja ter spodbujajo skrb za javne prostore, še piše na spletni strani UIA.

Zbornica za arhitekturo in prosto Slovenije (ZAPS) je dan arhitektov obeležila v petek s celodnevnim programom v Novem mestu. Med drugim so na Glavnem trgu odprli razstavo Slovenska arhitektura in prostor 2024, popoldanskemu simpoziju je sledila slavnostna podelitev priznanj ZAPS.

Platinasti svinčnik sta prejela Metka Sitar za prispevek k razvoju stroke in Nikolaj Andrej Stare za dolgoletno delo na področju krajinske arhitekture in urbanističnega načrtovanja.

Zlate svinčnike za odlično realizacijo so prejeli Arhitektura Krušec za Hišo v hiši, Raketa za Hišo T v soseski Murgle, a2o2 arhitekti za prenovo stanovanja na Štefanovi oziroma enega od stanovanj Dukićevih blokov v Ljubljani, Tria studio za večstanovanjsko stavbo na Vevški ulici v Ljubljani, BAX Studio in Mendoza Partida Architecture Studio za ljubljanski Center Rog ter Elementarna in kolektiv Tektonika za realizacijo Vrazovega trga na Ptuju in pripadajočih ulic s Steklarskim dvoriščem.

Platinasti svinčnik so letos namenili ljubljanski vzpenjači, za častnega člana ZAPS pa razglasili arhitekta Matevža Čelika Vidmarja za njegov prispevek k razvoju arhitekturne stroke.