Slovenija 5.10.2024 10:00

Mi2 bodo 30 let proslavili čez eno leto v Stožicah

Ljubljana, 5. oktobra - Slovenska rock zasedba Mi2 se že pripravlja na svoj 30. jubilej, ki ga bo praznovala prihodnje leto in ga ovenčala z največjim koncertom doslej. Ta bo na sporedu ob letu osorej, v soboto, 4. oktobra 2025, v dvorani Stožice. Skupina obenem napoveduje že snovanje skladb za nov, deveti studijski album, ki naj bi izšel v bližnji prihodnosti.

Ljubljana Skupina Mi2. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana
Skupina Mi2.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Za začetek skupine Mi2 šteje 1. december 1995, ko sta takratna člana dueta Mi2 Jernej Dirnbek in Robert Firer - Fiki nastopila na prvem javnem nastopu v Rogaški Slatini. Februarja naslednje leto sta objavila svoj prvi singel Črtica, ki je takoj postal uspešnica, čez kakšno leto pa ji je sledila še Teta Estera.

Po Fikijevem odhodu se je zasedba, ki so jo sestavljali še Vojko Hlupič in Vanja Janež ter današnja člana Egon Herman in Jernej Dirnbek razšla; slednja sta kljub temu izdala drugi album Čudo Tehnike. V tem času so se skupini pridružili še Tone Kregar, Robert Novak in Igor Peter Orač, ki so kmalu posneli Album leta (2000) z vrsto uspešnic, kot so Pojdi z menoj v toplice, Pa si šla, Oda gudeki, Ljubezen pod topoli in Najrajši sn pa s teboj pil.

Leta 2002 je izšel album Dečki s Sotle, na katerem se poleg takrat najbolj predvajane skladbe Samo tebe te imam nahajata še uspešnici Odhajaš in Ko bil sn še mali pizdun. Skupina je v tem obdobju veliko koncertirala, svoja besedila pa sta Dirnbek in Kregar prvič objavila tudi v zbirki Mi2 pišema poezije. V letu 2006 je izšel album Dobrodošli na dvor, na katerem so med drugim skladbe Sv. Margareta, Zbudi me za 1. maj, Ti nisi ta ter priredba Indexov Sve ove godine, po zaslugi katere so Mi2 prvič nastopili čez mejo - kot gostje Lačnega Franza na koncertih v Zagrebu in Beogradu, povabljeni pa so bili tudi na koncert ob 40-letnici skupine Indexi v Sarajevu.

Ob 15-letnici skupine so leta 2010 izdali album Rokenrol z uspešnicami Štajersko nebo, Čakal sn te ko kreten ter Sladka kot med. Istega leta so pri Literi objavijo Biografijo in Pesmarico. Dve leti pozneje je sledil koncertni album Decibeli z zapisi s koncertov iz Cvetličarne, Studia 14 Radia Slovenija in akustičnega nastopa v oddaji Izštekani. Z izdajo dočakajo svoj prvi in to kar trojni vinil, ki ga objavijo pod okriljem založbe ZKP RTV Slovenija, piše v promocijskem gradivu skupine.

Pred desetimi leti je izšel njihov sedmi studijski album Čista jeba. Naslovni komad je postal velika uspešnica, plošča pa kljub izidu oktobra najbolje prodajani album leta 2014 v Sloveniji, ovenčan kot zlata plošča. Za album in skladbo so prejeli tudi nagradi cehovskega združenja zlata piščal za najboljši album in single leta 2014. Marca 2015 so premierno predstavili dokumentarni film o skupini Kdo = Mi2 režiserja Rudija Urana, s katerim so pričeli praznovati 20-letnico skupine. Vrhunec proslavljanja je bil veliki koncert ob 20. obletnici v razprodani Hali Tivoli v Ljubljani, so nastopili pred več kot 7000 obiskovalci.

Leta 2017 se je skupini pridružil klaviaturist Davor Klarič, s katerim so zakoličili program v akustični in električni različici, s katerima so nastopali tako po večjih festivalskih kot intimnejših prizoriščih. Do pomladi leta 2021 so na Belem pri Šmarju ustvarili in posneli skladbe za svoj osmi studijski album Črno na belem, na katerem so skladbe Lanski sneg, Proklete vijolice, Kakor nekoč in Midva, po kateri poimenujejo tudi svoje pivo. Lani so s kitaristom Francijem Zabukovcem, ki je nadomestil Egona Hermana, v razprodanih Križankah odigrali svoj 1000. koncert.