Slovenija 10.10.2024 9:00

V Ljubljani začetek oblikovalskega festivala BIG Design 2024

Ljubljana, 10. oktobra - V Ljubljani bo od danes do sobote potekal festival BIG Design 2024, ki bo povezal oblikovalce, ljubitelje kakovostnega oblikovanja in uporabnike. Ulice in trgi bodo postali živahna galerija z oblikovalsko okuševalnico Eat & Drink Design, na festival prihajajo tudi velika svetovna imena oblikovanja.

Po besedah idejnega vodje in ustanovitelja festivala Zmaga Novaka želijo dokazati, da oblikovanje izhaja iz vsakodnevnih potreb in življenja ljudi. "Tako v modi kot v arhitekturi, avtomobilih ali pohištvu je namreč nujno, da se naučimo in ozavestimo, kaj je lepo, kaj primerno in uporabno. Predvsem pa moramo tako oblikovalci kot naročniki izhajati iz zavedanja, kaj sodi v specifična prostor in čas in kakšne posledice naš izbor pušča v okolju," so njegove besede navedli v sporočilu za javnost.

Festival bo opoldne pred Mestno hišo uvedlo odprtje razstave BIG Design. Na Mestnem trgu, Stritarjevi ulici, Ciril-Metodovem trgu, Tromostovju in Prešernovem trgu bo v galeriji na prostem razstavljenih več kot 40 različnih oblikovalskih znamk iz 16 držav, ki odražajo aktualne potrebe ljudi in napovedujejo trende. Med razstavljenimi izdelki bodo avtomobil, jadrnica, pohištvo, luči, modni izdelki, produkti za otroke in široka paleta izdelkov različnih namembnosti in iz različnih materialov. Dogajanje bo popestrila oblikovalska okuševalnica.

Na oblikovalski konferenci in debatah, ki se bodo vrstile v Mestni hiši, bo beseda tekla o aktualnih tematikah, med drugim o vplivu umetne inteligence na oblikovanje. Sodelovali bodo nekateri svetovno priznani oblikovalci, kot so direktor oblikovanja pri Lavazzi Florian Seidl iz Italije, direktor oblikovanja pri Hisense Gorenje Europe Matevž Popič, Charlie Pommier (Pommier Furniture), Dr. Mezey Zoltan (Flaar Performance Sailing), Andreas Kurbos (Studiokurbos) in Luka Stepan (SITO).

Druženje z oblikovalci bo vsak večer med 18. in 22. uro popestrila oblikovalska okuševalnica Eat & Drink Design. Vrhunec festivalskega dogajanja pa bo podelitev slovenskih nagrad za oblikovanje danes ob 17. uri ter dan za tem podelitev mednarodnih BIG SEE Grand Prix nagrad. Obe podelitvi bosta v Mestni hiši.

Festival organizira Zavod Big.