Od blizu 13.10.2024 10:00

Frankfurtski knjižni sejem z razširjeno vsebinsko ponudbo

pripravila Tatjana Zemljič

Frankfurt, 13. oktobra - V Frankfurtu bo od 16. do 20. oktobra potekal mednarodni knjižni sejem. Na približno 650 dogodkih bo sodelovalo okoli 1000 avtorjev in govorcev. Častna gostja je Italija, ki se bo predstavila pod sloganom Zakoreninjeni v prihodnosti. Z nacionalno stojnico se bo predstavila tudi Slovenija, ki je bila častna gostja lanskega sejma.

Nemčija, Frankfurt. Mednarodni knjižni sejem v Frankfurtu. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Frankfurt.
Mednarodni knjižni sejem v Frankfurtu.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Po navedbah organizatorjev bo sejem potekal na enaki površini kot lani, tudi število razstavljavcev ostaja enako. Lani se je na sejmu predstavilo več kot 4000 razstavljavcev iz 95 držav, našteli so približno 215.000 obiskovalcev, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Odprtje sejma bo 15. oktobra, dan pred tem bodo podelili nemško knjižno nagrado, ob zaključku sejma bodo podelili mirovno nagrada nemških knjigotržcev.

Letošnja novost je prostor za literaturo za mlade odrasle, ki se je uveljavila pod oznako New Adult in ki ji bo na sejmu namenjeno 8000 kvadratnih metrov površin. Romani z romantično vsebino, bodisi erotično obarvani, bodisi fantazijski, imajo svoje zvesto bralstvo. "Spoznali smo novo vrsto bralcev," je po pisanju dpa povedal direktor knjižnega sejma Juergen Boos. "Gre za bralce, ki so obenem oboževalci, ki želijo v živo spoznati svoje najljubše avtorje, ki se želijo fotografirati pred stenami s knjižnimi policami in ki so pripravljeni več ur čakati v vrsti za avtogram."

Novost bosta tudi azijski oder in poslovno središče za igre, katerega namen je povezati založnike in proizvajalce iger, dvakrat več prostora kot doslej pa bo namenjenega zvočnim knjigam in podcastom. Razdelek Book to Screen bo namenjen knjigam, po katerih so bili posneti filmi, in knjigam, ki so nastale po filmih. Prvič se bo na sejmu s svojo stojnico predstavljal Netflix, platforma Tiktok pa bo zastopana s svojim uspešnim knjižnim formatom Booktok.

Politične razprave bodo potekale pod novo krovno znamko Frankfurt Calling. Med drugim se bo izraelski zgodovinar Yuval Noah Harari pogovarjal z japonskim filozofom Koheijem Saitom.

Častna gosta letošnjega sejma Italija

Letošnja častna gostja Italija bo v Frankfurt pripeljala 90 avtorjev, pri čemer ne bodo vsi del uradne delegacije. Nekateri, denimo do vlade kritičen avtor Roberto Saviano, bodo v Frankfurt prišli na povabilo svojih založnikov.

Po pisanju dpa je sicer pred nekaj meseci prišlo do spora med italijanskimi avtorji in desno vlado v Rimu. V odprtem pismu je 41 pisateljev izrazilo zaskrbljenost nad programom države gostje, dejstvo, da Saviano ni bil del italijanske delegacije, pa je povzročilo ogorčenje. Več avtorjev se je v znak protesta tudi umaknilo iz uradne delegacije.

Saviano, avtor romana Gomora, že 18 let zaradi groženj mafije živi pod policijsko zaščito. Pogosto žalitve na njegov račun v Italiji izrekajo tudi predstavniki politične desnice.

V uradni italijanski delegaciji pa bodo nekatera velika imena sodobne italijanske književnosti, med njimi so Nicola Lagioia, Donatella Di Pietrantonio, Dacia Maraini, Susanna Tamaro in Melania G. Mazzucco, še piše dpa.

Slovenija v Frankfurtu s pestrim programom

Slovenija se bo na sejmu predstavila s pestrim programom, osredinjenim na razprave o pomenu branja ter na najnovejše prevode v nemščino. Na slovenski nacionalni stojnici bo imelo delovne postaje več slovenskih založnikov ter pred kratkim ustanovljena slovenska literarna agencija - Ljubljana Literary Agency. Nekatere slovenske založbe bodo imele na sejmu tudi svoje stojnice v neposredni bližini slovenske nacionalne stojnice.

Ljubljanski manifest o branju na višji ravni, ki je bil deležen velike pozornosti v okviru gostovanja Slovenije na sejmu, bo, kot so zapisali na Javni agenciji RS za knjigo (Jak), še precej časa tematika, o kateri bo tekla beseda. Za 16. oktober je tako napovedan dogodek Ljubljanski manifest, kritično mišljenje in evropska politična kriza.

Slovenska poznavalca knjig in knjižnega trga Alenka Kepic Mohar in Miha Kovač bosta sodelovala tudi na okrogli mizi Evropske bralne raziskave 2023 in 2024, kjer bodo razgrnjeni rezultati študij, izvedeni v Evropi v zadnjih dveh letih.

Na okrogli mizi z naslovom Naj živi Evropa!, ki bo posvečena zmagovalnim avtorjem in njihovim zgodbam ter 15. obletnici nagrade Evropske unije za književnost, pa bo sodelovala Tina Vrščaj. Avtorico je posebna komisija Jaka predlagala za nagrado Evropske unije za književnost za leto 2024. Med 13 kandidati je komisija izbrala nagrajenca Theisa Orntofta z Danske, Vrščaj pa je bila med petimi avtorji, ki so dobili posebno omembo.

V Arheološkem muzeju Frankfurt bosta dogodek z naslovom Levitan - antiheroj. Roman Vitomila Zupana in večer slovenske poezije, v sklopu sejma pa je napovedan tudi pogovor z naslovom Na podeželju - Vinko Möderndorfer in Reinhard Kaiser-Mühlecker.