Svet 11.10.2024 9:25

V Gorici srečanje z režiserjem Nicolasom Philibertom, prejemnikom nagrade Darko Bratina

Gorica, 11. oktobra - Kinoatelje dopoldne v BorGo Cinema pripravlja srečanje s francoskim režiserjem Nicolasom Philibertom, prejemnikom 25. nagrade Darko Bratina. Nagrado je prejel za svoj filmski opus, v katerem zadnja štiri desetletja dokumentira osrednje paradigme, ki vrtijo sodobni svet: pohlep in moč ter norost in njeno drugo plat, lucidnost.

"Medtem ko s svojo nevsiljivo kamero bedi v psihiatričnih bolnišnicah, snema orangutane za stekli živalskih vrtov ali se pogovarja z izprijenimi direktorji vodilnih multinacionalk, Nicolas kaže svet natančno takšen, kot smo mu ga zapustili trenutek pred tem. Ustanove, v katerih se znajde, odražajo ujetost sodobne družbe, razpirajo stanje stvari in razkrivajo najnežnejše in najtemnejše podrobnosti človekovega vedenja. Spreminja jih v mozaike, v obraze posameznikov in skupin ter jim daje pomene, ki gledalca neizbrisano zaznamujejo. Ponudi nam vizijo sveta, kjer se nenehno srečujeta odprtost dialoga in najbolj osvobojena drugačnost," so pri Kinoateljeju zapisali v utemeljitvi nagrade.

Nagrado so Philibertu izročili v četrtek dopoldne v Hiši filma v Gorici na dogodku, ki je bil del čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji. Kot so spomnili pri Kinoateljeju, so nagrado podelili na svetovni dan duševnega zdravja in v letu stoletnice rojstva Franca Basaglie, ki je revolucionarno spremenil psihiatrijo, začenši prav v goriški psihiatrični bolnišnici.

Philibert je ob prejemu nagrade povedal, da je počaščen, da mu je nagrado izročila Majda Bratina, "hči izjemnega človeka, ki ga sicer ni osebno poznal, a bi si ga želel spoznati". Kot je povedal, mu delo Basaglie ni tuje. V času študija se je začel zanimati za psihiatrijo in gibanje antipsihiatrije, "ki se je borilo proti nečloveški obravnavi pacientov, ki jih še danes pogosto zapirajo v psihiatrične ustanove". Basaglia je zato pomemben del njegovega razumevanja sveta.

Izrazil je veselje, da je nagrado prejel prav na svetovni dan duševnega zdravja, še posebej zdaj, ko je Francija leto 2025 razglasila za leto duševnega zdravja. Pojasnil je, da je na svojih poteh distribucije filma Adamant spoznal, da je psihiatrija v mnogih delih sveta v sramotnem stanju, "pogosto zreducirana na številke in finančne sheme, namesto da bi se osredotočala na skrb za ljudi, ki so izključeni iz družbe in jih pogosto dojemamo kot grožnjo". "V tem zahtevnem in nasilnem svetu ljudje v stiski nimajo obrambnih mehanizmov, s katerimi bi se zaščitili pred nasiljem, ki ga doživljajo. Naša odgovornost je, da jim zagotovimo varnost in jim omogočimo, da ostanejo takšni, kot so ter jih znova vključimo v družbo. To je verjel tudi Basaglia in prav zato sem danes tukaj tudi jaz," so v sporočilu za javnost še navedli Philibertove besede.

Philibert (1951) velja za enega vodilnih dokumentaristov svoje generacije. Po diplomi iz filozofije na univerzi v Grenoblu je začel filmsko kariero kot asistent režije pri režiserjih, kot sta Rene Allio in Alain Tanner. Prvi večji uspeh je dosegel s sodelovanjem pri dokumentarcu La Voix de son maitre (1978), ki je zaradi politične cenzure sprožil val razprav. Za film Adamant je leta 2023 prejel zlatega medveda na Berlinalu.

Kot so še sporočili iz Kinoateljeja, je pred podelitvijo nagrade francoski režiser vodil mojstrsko delavnico, zvečer je v Hiši filma sledila projekcija njegovega filma Adamant.

Festival Poklon viziji se bo sklenil 13. oktobra.