Svet 14.10.2024 5:30

Pred 130 leti se je rodil pesniški eksperimentator E. E. Cummings

Boston, 14. oktobra - Pred 130 leti se je rodil ameriški pesnik E. E. Cummings. Bil je izrazito osebnoizpovedni pesnik, ki je v takrat prevladujočih avantgardnih gibanjih iznašel samosvoj slog tudi s pomočjo neobičajne uporabe jezika. Uvrščajo ga med največje ameriške pesnike 20. stoletja.

Pesnik Randall Jarrell je za njegovo poezijo ocenil, da nikomur drugemu ni uspelo avantgardnih, eksperimentalnih pesmi tako približati običajnemu bralcu. Cummings je začel pesniti v času, ko so v literarnem svetu prevladovali eksperimenti, zato je pritegnil pozornost z nenavadnimi vrsticami, nepravilno in nekonvencionalno rabo ločil in sintakse, vse z namenom, da bi ustvaril dinamičen jezik.

Besede je razporejal tudi za namene doseganja vizualnih učinkov, na kar je domnevno vplivala kaligrafija. V vsebinskem smislu so njegove pesmi satirične in obravnavajo družbena vprašanja, čeprav je bil avtor nagnjen k romantiki. Po podatkih spletnih enciklopedij njegove pesmi vedno znova slavijo ljubezen, spolnost in čas ponovnega rojstva.

Svojo poezijo je Cummings objavil v 12 zbirkah, ki so po njegovi smrti izšle tudi v dvodelni zbirki zbranih pesmi. Ustvaril je tudi nekaj dram in deloval kot slikar. Če je bil na tem področju sprva zavezan modernistični estetiki, se je kasneje usmeril k bolj osebnemu slogu. Slikal je pokrajine, akte, tihožitja in portrete ter svoja dela za časa življenja prikazal na več deset razstavah.

Cummings se je rodil leta 1894 v ameriški zvezni državi Massachusetts profesorju sociologije na harvardski univerzi in materi, ki je že zgodaj odkrila njegovo nadarjenost za poezijo. Učil se je grščine in latinščine ter v času prve svetovne vojne deloval kot voznik reševalnega vozila. Bil je tudi zaprt v internacijskem taborišču, kar je bilo podlaga za njegov roman The Enormous Room iz leta 1922. Umrl je leta 1962.

V slovenščini je njegova poezija izšla leta 2006 v zbirki Življenje v oklepaju po izboru in prevodu Uroša Mozetiča.