Slovenija 16.10.2024 7:00

V ljubljanski Operi premierno Španska vas Nane Forte in Jureta Ivanušiča

Ljubljana, 16. oktobra - V kleti ljubljanske operne hiše bo nocoj krstno zaživela satirična kabaretna opera Španska vas. Glasbo k noviteti sta zložila skladatelja Nane Forte in Jure Ivanušič, ki sta se pri besedilu zgledovala pri dramski pesnitvi Govedina legendarno Milana Jesiha. Delo je nastalo na povabilo Slovenskega komornega glasbenega gledališča.

Ljubljana. SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Opera in balet Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Jesih je v dramskem tekstu parafraziral zgodbo o bikcu Ferdinandu ameriškega pisatelja Munroja Leafa v obliki moderne alegorične basni, v kateri živalski liki nestereotipno in življenjsko, duhovito in mestoma tudi sarkastično poosebljajo človeške značaje z mojstrsko rimanimi verzi. "Jesihovi junaki orwellovsko zrcalijo krutost sodobnega zahodnega sveta, ki pa ga različni značaji in generacije doživljajo vsaka po svoje," so ob noviteti zapisali v ljubljanski Operi.

Zgodba novitete je postavljena v špansko vas, v kateri trije mladi biki sanjarijo, da bodo nekoč padli pod matadorjevim mečem, kar je slavna usoda vsakega bika.

Ivanušič je pred premiero povedal, da so značaji živali človeški. V dramskem tekstu je sicer 19 likov, ustvarjalca pa sta jih v novem delu porazdelila med sedem pevcev - igralcev. Ti več vlog odpojejo in odigrajo na sceni Jara Ješeta in v kostumih Anjane Pavlič. Kot sta povedala, sta želela ustvariti neke vrste filmsko glasbo, ki podpira vzdušje na odru.

Predstava, ki bo na sporedu še v četrtek in petek, je nastala kot koprodukcija med Slovenskim komornim glasbenim gledališčem in ljubljansko Opero. V njej nastopajo Katja Konvalinka, Blaž Stajnko, Inez Osina Ruez, Ireneja Nejka Čuk, Klemen Torkar, Rok Bavčar in Lovro Korošec. Spremljal jih bo komorni ansambel Slovenskega komornega glasbenega gledališča, v katerem so Petra Vidmar na tolkalih, flavtist Luka Mlejnik Železnik, pianist Tim Jančar, violončelistka Neža Verstovšek in pozavnist Tine Plahutnik pod glasbenim vodstvom Ane Erčulj.