Svet 18.10.2024 6:00

Open House Zagreb ta konec tedna odpira vrata 40 arhitekturno zanimivih stavb

Zagreb, 18. oktobra - V hrvaški prestolnici bo ta konec tedna potekal arhitekturni festival Open House Zagreb, v sklopu katerega si bodo obiskovalci že drugo leto zapored brezplačno ogledali več deset arhitekturno zanimivih zgradb, ki so večinoma zaprte za javnost.

Hrvaška. Predstavitev festivala Open House Zagreb. Foto: Tina Bernik/STA Arhiv STA

Hrvaška.
Predstavitev festivala Open House Zagreb.
Foto: Tina Bernik/STA
Arhiv STA

Open House Zagreb po besedah organizatorjev predstavlja najprivlačnejša zagrebška arhitekturna dela ter obiskovalcem omogoča srečanja z arhitekti, gradbeniki, investitorji in lastniki stavb. S tem spodbuja razmišljanje o vrednotah mesta in vlogi prebivalcev pri njegovem nastajanju ter jih usmerja k zavzemanju za dobro zasnovano okolje.

Obiskovalci si bodo v sklopu festivala lahko ogledali 40 arhitekturno zanimivih objektov oz. lokacij, ki bodo letos razdeljeni v štiri tematske sklope.

Prvo skupino sestavljajo objekti, združeni pod temo Revitalizacija kulturne dediščine. Z njo organizatorji festivala želijo izkoristiti priložnost popotresne obnove v Zagrebu ter seznaniti domačine in turiste s specifičnim procesom obnove za kulturno dediščino pomembnih stavb.

Druga tema bo ob 150-letnici rojstva in 100-letnici njegove smrti posvečena delom hrvaškega arhitekta Viktorja Kovačića, ki velja za očeta moderne hrvaške arhitekture. Tretji tematski sklop predstavljajo deli mesta, ki pritegnejo veliko pozornost turistov in meščanov, četrtega pa pogovori z nekaterimi od najpomembnejših hrvaških arhitektov, ki bodo spregovorili o svojih delih.

Ogled objektov v okviru festivala bo potekal pod strokovnim vodstvom in bo brezplačen. Zaradi omejenega števila obiskovalcev so obvezne prijave, ki jih sprejemajo na spletni strani festivala.

Lanska sezona festivala, ki je bila tudi prva, je predstavila 35 javnih in zasebnih objektov. Obiskalo ga je okoli 1400 obiskovalcev, ki so si objekte ogledali pod vodstvom 42 arhitektov, umetnostnih zgodovinarjev in drugih strokovnjakov.