Slovenija 17.10.2024 10:58

Slovensko baročno slovstvo odslej tudi na spletu

Ljubljana, 17. oktobra - Na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU na dan smrti klasika slovenske baročne literature Janeza Svetokriškega predstavljajo raziskave slovenske književnosti na prireditvi Dan starejše slovenske književnosti. Predstavili bodo tudi novo zbirko elektronskih izdaj Slovensko baročno slovstvo, ki je od danes dostopna na spletu.

V zbirki, dostopni na spletni strani https://sbs.manuscripta.zrc-sazu.si, je na voljo več kot 20 edicij baročnih rokopisov iz vsega slovenskega prostora, predstavljenih z natančnim prepisom, digitalnim faksimilom in kratkim uvodom. Med njimi so pesmarice, meditativna proza, pridige in gledališka igra. Vsa ta rokopisna dela so bila doslej širši javnosti neznana in bodo zdaj prvič splošno dostopna, poudarjajo na inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede.

Slovensko baročno slovstvo je zbirka prepisov starejših rokopisnih besedil in so evidentirana v t.i. registru rokopisov slovenskega slovstva. Medtem ko register rokopise podrobneje opiše, jih omenjena zbirka predstavi s prepisom celotnega besedila in z osnovnimi uredniškimi pojasnili. Časovni razpon prepisanih besedil je od 17. do srede 19. stoletja.

Vsaka stran prepisa je opremljena z digitalnim faksimilom izvirnika. Fotografije so večinoma visoke kakovosti in nudijo verno podobo izvirnikov, je v uvodnem prispevku o zbirki zapisal predstojnik omenjenega inštituta, ki je uredil zbirko, Matija Ogrin.

Zbirka trenutno obsega več kot 2500 strani pregledanih transkripcij raznolikih krajših in daljših baročnih besedil v slovenščini, ki segajo od baročne proze in pesmaric do meditativnih in homiletičnih tekstov.

Kljub temu da so bila starejša obdobja slovenskega slovstva za razvoj Slovencev zelo pomembna, saj je na njih temeljil poznejši narodni prerod v razsvetljenski in romantični dobi, so ostala deficitarno raziskana. Še bolj deficitarno je starejše slovstvo predstavljeno v znanstvenih izdajah, elektronskih zbirkah in jezikoslovnih korpusih, je pojasnil Ogrin, ki je širši kontekst zbirke predstavil na torkovem predavanju.

V predavanju je predstavil nekaj konkretnih novejših odkritij na področju tega gradiva. Te novosti so bile odkrite na področju vseh treh literarnih vrst, pesništva, proze in tudi dramatike. Skupno jim je, da so ta literarna dela živela le v okviru rokopisne kulture. Predstavljena besedila nakazujejo, da rokopisi kot manj raziskano, toda raznoliko gradivo sestavljajo predmoderni literarni sistem, ki je v zasnutku vseboval vse literarne vrste in bil v živi interakciji s svojim socialnim okoljem, so zapisali v napovedniku predavanja.