Slovenija 18.10.2024 10:00

Koncert Big Banda RTV Slovenija kot poklon skladatelju Janezu Gregorcu

Ljubljana, 18. oktobra - Big Band RTV Slovenija se bo drevi ob 20. uri v SiTi Teatru BTC s koncertom pod vodstvom dirigenta Tadeja Tomšiča poklonil nedavni 90. obletnici rojstva skladatelja Janeza Gregorca. Na programu bodo tudi njegova izvirna dela za nacionalni jazzovski orkester in premierne izvedbe priredb njegovih kompozicij, so sporočili z RTV Slovenija.

Ljubljana, MOL. Skladatelj Janez Gregorc. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana, MOL.
Skladatelj Janez Gregorc.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Njegov opus namreč obsega tudi balete, simfonična in komorna dela ter filmsko glasbo. Med znanimi filmi, za katere je ustvaril glasbo, so Ubij me nežno, Begunec, Zrakoplov, To so gadi, Gala in Ljubezni Blanke Kolak.

Gregorc (1934-2012) je študij kompozicije končal leta 1963 na Akademiji za glasbo v Ljubljani in šolanje nadaljeval na zasebni glasbeni šoli Berklee College of Music v Bostonu. Glasbenik je eden izmed pionirjev slovenskega jazza. Zaslovel je z glasbo za balet Žica in za suito z istim naslovom leta 1992 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Leta 1962 je v Helsinkih prejel nagrado za najboljši aranžma na mednarodnem festivalu jazza, tri leta kasneje nagrado za najboljši aranžma na mednarodnem festivalu jazza na Dunaju in leta 1995 še Župančičevo nagrado za balet Perpetuum. Nagrado zlati petelin za najboljšo ploščo orkestralne, scenske in filmske glasbe v letu 2001 je prejel za CD ploščo z naslovom Kaj ti je deklica.

Gregorc je bil tudi soustanovitelj, skladatelj in aranžer študentskega jazzovskega orkestra Ad Hoc, producent za jazzovsko glasbo na RTV Slovenija, profesor na akademiji za glasbo in gledališče v Gradcu, profesor jazz harmonije, aranžiranja in improvizacije na Akademiji za glasbo v Ljubljani, član več strokovnih komisij na mednarodnih glasbenih festivalih in ekspertne komisije za glasbo na ministrstvu za kulturo, predsednik Društva slovenskih skladateljev in ustanovni član združenja SAZAS.

Današnji koncert je začetek 10. sezone cikla koncertov BigBand@SiTi, ki prinaša pet jazzovskih večerov. Zadnji bo aprila 2025.