Slovenija 17.10.2024 16:08

17. oktober - mednarodni dan nesnovne kulturne dediščine

Ljubljana, 17. oktobra - V različnih državah sveta, tudi Sloveniji, letos prvič 17. oktober obeležujejo kot mednarodni dan nesnovne kulturne dediščine, ki je, kot so zapisali na ministrstvu za kulturo, priložnost za priznanje in spodbujanje slovenske nesnovne kulturne dediščine. V slovenski register nesnovne kulturne dediščine je vpisanih 121 enot in 373 nosilcev.

Samo v zadnjem letu se je register razširil za šest enot slovenske nesnovne dediščine: klobučarstvo, priprava pletenic, sonaravno gospodarjenje z gozdovi, petje partizanskih pesmi, tradicionalno vabljenje na poroko v Prekmurju ter sokolarstvo in sokolarjenje.

Slovenska nesnovna kulturna dediščina je prepoznavna tudi v mednarodnem okolju, saj je na Unescovem reprezentativnem seznamu nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisanih že sedem enot. Poleg Škofjeloškega pasijona še obhodi kurentov, klekljanje čipk v Sloveniji, veščine, znanje in tehnike suhozidne gradnje, čebelarstvo v Sloveniji, tradicije reje lipicancev ter babištvo.

V Slovenskem etnografskem muzeju, ki je koordinator nesnovne kulturne dediščine, ob tej priložnosti v ospredje postavljajo ples "kot tisto družbeno prvino, ki v naše vsakdanje in praznično življenje vnaša veselje in nas med seboj povezuje". O vlogi plesne dediščine in razumevanju njenega pomena v Evropi govori njihova oktobra odprta razstava Ples - živa dediščina Evrope v gibanju, ki so jo odprli oktobra.

Nesnovno kulturno dediščino ljudje prenašajo iz roda v rod in vključuje tradicionalno znanje, običaje, prakse, izraze, obrti in druge oblike izražanja, ki so pomembni za skupnosti in njihovo kulturno identiteto.

Slovenska nesnovna dediščina je po navedbah ministrstva za kulturo pomemben povezovalni element skupnosti, ki združuje ljudi v spoštovanju dosežkov preteklih generacij, navdihuje sodobne izraze in prakse ter bogati slovensko družbo. To dokazuje tudi 121 enot in 373 nosilcev, ki so vpisani v slovenski register nesnovne kulturne dediščine.

Ob tem so na ministrstvu napovedali, da bo razpis za podporo javnim kulturnim projektov na področju nesnovne kulturne dediščine za prihodnje leto objavljen prihodnji mesec.

Prav tako so sporočili, da bo v začetku decembra v paragvajski prestolnici Asuncion 19. zasedanje Medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine, kjer naj bi med drugim sprejeli odločitev o razširitvi vpisa veščin, tehnik in praks suhozidne gradnje.

17. oktober je bil razglašen za mednarodni dan nesnovne kulturne dediščine na 42. zasedanju Generalne konference Unesca novembra lani.