Velikani slovenske besede 18.10.2024 11:44

Začenjajo se tradicionalni Jenkovi dnevi v spomin na pesnika Simona Jenka

Kranj, 18. oktobra - Z odprtjem razstave in literarno-glasbenim performansom se bodo danes začeli tradicionalni Jenkovi dnevi, ki jih Zavod za turizem in kulturo Kranj skupaj s partnerji pripravlja v spomin na pesnika Simona Jenka. Jenkovi dnevi se bodo sklenili 28. oktobra s slavnostno podelitvijo Jenkove nagrade za najboljšo pesniško zbirko.

Simon Jenko se je rodil 27. oktobra 1835 v Podreči pri Mavčičah in umrl na današnji dan, 18. oktobra leta 1869 v Kranju. Čeprav je v svojem življenju izdal le eno pesniško zbirko s preprostim naslovom Pesmi, ga slovenska literarna zgodovina uvršča med najvplivnejše slovenske pesnike.

Kot so sporočili iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj, že več let povezujejo različne deležnike v skupino, ki se trudi Simonu Jenku dati mesto, ki mu med ustvarjalci pisane besede pripada. K projektu se priključujejo Društvo slovenskih pisateljev, Kulturno društvo Simona Jenka - Šmonca Mavčiče, kranjska izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Layerjeva hiša in Mestna knjižnica Kranj.

Za uvod v Jenkove dneve vsako leto v sodelovanju s kranjskimi šolami pripravijo poseben dogodek v Prešernovem gaju, kjer ob Jenkovem grobu s pesniškimi recitacijami, glasbenimi točkami in kulturnim programom počastijo njegovo literarno zapuščino. Vendar so morali današnji dogodek zaradi slabega vremena odpovedati.

Tako bo prvi dogodek letošnjih Jenkovih dni drevi ob 19. uri v Kavarni Layer, kjer bodo odprli razstavo Dejan Koban: pre_več. Gre za 49 tetovaž 49 kratkih pesmi avtorjev različnih narodnosti, vrezanih v kožo pesnika Dejana Kobana. Večletni body art projekt se je utelesil tudi v knjigi in sedaj še v razstavi.

Ob 20. uri bo sledil še literarno-glasbeni performans, ki je nastal v okviru rezidence projekta Dvocikel, kjer je Koban sodeloval z glasbeno in zvočno umetnico Nino Farič, ki ustvarja pod umetniškim imenom Kikiriki.

Do 28. oktobra se bo zvrstila še vrsta drugih dogodkov, od predstavitev pesniških zbirk in literarnih večerov do literarnih delavnic in literarne čajanke. V torek bo denimo v mestni knjižnici Kranj glasbeno-literarni večer z Ditko in pesnikom Ferijem Lainščkom. Prihodnjo soboto, ko se bo odvil tudi pohod po poti Jeprškega učitelja od Drulovke do Podreče, pa bo v Stolpu Škrlovec potekalo tekmovanje v slam poeziji.

Sklop dogodkov bodo sklenili 28. oktobra v Mestni knjižnici Kranj s slavnostno podelitvijo Jenkove nagrade, ki bo vrhunec literarnega praznovanja. Ob tej priložnosti bodo nominirani pesniki predstavili svoje ustvarjanje. Tako bo dogodek omogočil globlji vpogled v sodobno poezijo, kjer bodo ustvarjalci sami osvetlili občutja svojih del.

Za nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, se tokrat potegujejo pesniki Aleš Berger, Borja Bolčina, Miljana Cunta, Ivan Dobnik, Robert Simonišek in Denis Škofič.