Svet 21.10.2024 5:30

V Metropolitanski operi opera o pesniku Lorci

New York, 21. oktobra - V Metropolitanski operi je bila minuli teden newyorška premiera predstave, ki v ospredje postavlja življenje, delo in smrt slovitega španskega pesnika Federica Garcie Lorce, ubitega med špansko državljansko vojno. Opera z naslovom Ainadamar, kar v arabščini pomeni vodnjak solz, na oder newyorške operne hiše prinaša tudi ritme flamenka in rumbe.

ZDA, New York. Metropolitanska opera v New Yorku. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

ZDA, New York.
Metropolitanska opera v New Yorku.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Operno delo je krstno izvedbo doživelo leta 2003, argentinski skladatelj Osvaldo Golijov pa je zanj leta 2007 prejel grammyja, so spomnili pri francoski tiskovni agenciji AFP.

Zgodba v treh prizorih je predstavljena v sanjskih retrospektivah in med drugim pripoveduje o pesnikovem odnosu do katalonske igralke Margarite Xirgu. Dogajanje sledi njenim spominom, začne pa se, ko pesnikova muza in prijateljica na odru upodobi Mariano Pinedo v pesnikovi istoimenski drami.

Igralkino pripovedovanje ima nadrealistične značilnosti in je v sozvočju z Lorcovimi verzi. Med drugim podrobno opisuje pesnikovo nasprotovanje španski falangi in njegov umor leta 1936 zaradi njegove socialistične politične drže in homoseksualnosti.

Ainadamar je prva opera brazilske režiserke in koreografinje Deborah Colker, znane po sodelovanju s Cirque du Soleil, ki jo je leta 2022 uprizorila na Škotskem.

Pomembno vlogo v predstavi ima poleg dramskega dela in glasbe, ki vključuje mešanico tradicionalne opere z elektronskimi zvoki in ritmi, tudi ples. Plešejo celo protagonisti, vključno s sopranistko Angel Blue, ki igra Xirgu. AFP kot zanimivost navaja, da celo Lorco upodablja ženska, in sicer v Argentini rojena mezzosopranistka Daniela Mack.