Slovenija 21.10.2024 13:50

Dobitnica nagrade Igorja Zabela za kulturo in teorijo 2024 Edit Andras

Ljubljana, 21. oktobra - Dobitnica nagrade Igorja Zabela za kulturo in teorijo 2024 je umetnostna zgodovinarka, kritičarka, kuratorka in višja znanstvena sodelavka Raziskovalnega središča za humanistiko na Inštitutu za umetnostno zgodovino v Budimpešti Edit Andras. Štipendije Igorja Zabela 2024 pa prejmejo Irfan Hošić, Ovidiu Tichindeleanu in Natalija Vujošević.

Andras nagrado prejme za izjemen prispevek k protihegemonističnim diskurzom o vzhodnoevropski umetnosti in umetnostni zgodovini, v katerih daje pomen lokalnim razmeram in posebnostim, pa tudi za njeno progresivno in kritično delo (feministične) kuratorke, raziskovalke in avtorice. Kot radikalen glas proti avtokraciji je ena bolj predanih podpornic sodobne vizualne umetnosti in kulture na Madžarskem ter v širši regiji vzhodne in srednje Evrope, piše v utemeljitvi.

Med njenimi glavnimi raziskovalnimi interesi so študije spolov in feministični vidik v umetnostni zgodovini, v številnih pomembnih znanstvenih dosežkih pa se osredotoča, kako zahodne teorije prilagoditi tako lokalnemu kot vzhodnoevropskemu kontekstu. Njeno pisanje je s prepletom različnih vidikov oblika kulturnega prevajanja, ki se zavzema za bolj niansirano in lokalizirano implementacijo kritičnih teorij ter upoštevanje regionalnih posebnosti pri umetnostnozgodovinskem pisanju.

Andras je doktorirala iz umetnostne zgodovine na Univerzi Eotvos Lorand v Budimpešti. Poklicno pot je začela v Madžarski narodni galeriji, nato v uredništvu založbe Corvina. V 90. letih minulega stoletja se je usmerila k sodobni umetnosti v postsocialistični Madžarski in začela delovati kot umetnostna kritičarka, teoretičarka in kuratorka.

Prejemnik štipendije Irfan Hošić iz Bosne in Hercegovine je kurator, kritik, pedagog in umetniški direktor Centra za sodobno kulturo KRAK iz Bihaća. Štipendijo prejme za sposobnost povezovanja umetnosti, izobraževanja in izgrajevanja skupnosti.

Ovidiu Tichindeleanu, ki deluje med Romunijo in Dansko, je filozof in kulturni teoretik, kurator, prevajalec, urednik, avtor in pedagog. Štipendijo prejme za sposobnost ustvarjanja povezav med različnimi disciplinami in geografskimi območji, opus teoretskih besedil in javnih predavanj, ter zavezanost k vključevanju vzhodnoevropskih umetnikov v mednarodne kulturne dogodke.

Umetnica in kuratorka Natalija Vujošević iz Črne gore štipendijo prejme za raziskovalno in kuratorsko delo, ki vključuje zgodovinjenje, oživljanje in kontekstualizacijo marginaliziranih, a globalno edinstvenih umetniških zbirk in arhivov iz časa jugoslovanskega socializma, pa tudi postjugoslovanskih obdobij.

Žirijo so sestavljali umetnostni zgodovinar in kurator iz Španije Manuel Borja-Villel, umetnica, kuratorka in profesorica s Slovaške Ilona Nemeth ter umetnostna zgodovinarka, kuratorka in predsednica Šole za umetnost in oblikovanje Weissensee Angelika Richter iz Nemčije.

Nagrado Igorja Zabela za kulturo in teorijo podeljujejo kustosom, umetnostnim zgodovinarjem, teoretikom, piscem in kritikom za izjemne dosežke na področju vizualne umetnosti in kulture srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope.

Nagrada, poimenovana po kustosu in umetnostnem zgodovinarju Zabelu (1958-2005), je pobuda ERSTE sklada z Dunaja, ki jo od leta 2008 bienalno podeljuje z Društvom Igor Zabel za kulturo in teorijo. Nagradni sklad znaša 85.000 evrov.

Podelitev nagrade bo 29. novembra v Sokolskem domu Tabor v Ljubljani. 28. in 29. novembra bo v okviru programa nagrade Igorja Zabela potekal seminar z nagrajenko in dobitniki štipendij.

Leta 2022 je nagrado Igorja Zabela prejela umetnostna zgodovinarka in kuratorka Bojana Pejić.