Slovenija 22.10.2024 16:07

Nagrada Kristine Brenkove za izvirno slikanico Majdi Koren in Ani Maraž za Protideževno juho

Ljubljana, 22. oktobra - Dobitnici nagrade Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico sta pisateljica Majda Koren in ilustratorka Ana Maraž za slikanico Protideževna juha. Kot piše v utemeljitvi, slikanica večplastno nagovarja mlajše bralce in jih motivira z elementi čudežnosti ter domislicami z ljudskimi pregovori. Slikanica spodbuja in razvija domišljijo.

Slikanica Protideževna juha, ki je lani izšla pri KUD Sodobnost, je večplastna pripoved o deževnem tednu sredi poletja, ko se Hišeprihiški malčki strahovito dolgočasijo. Prebrali so že vse knjige in porisali veliko papirjev, nato pa jih radijski glas zvabi h kuhanju protideževne juhe.

Protideževna juha je konceptualna slikanica, ki otroke preko podob uči zaznavati razpoloženja in čustvovanja ter prepoznavati oblike števil, njihovo zaporedje in povezavo s količino. Literarno besedilo je pestro in bogato, vsebuje številne frazeme in šaljive tvorjenke, je zapisala komisija. Pohvalila je tudi izvirnost živalskih in človeških likov z zanimivimi imeni.

Komisija tudi meni, da elementi čudežnosti, nepričakovane rešitve, domislice z ljudskimi pregovori in besedne iskrivosti nudijo bralsko motivacijo tudi bolj veščim otrokom. Protideževno juho je opisala kot kakovostno in dinamično slikanico s svetlim sporočilom, da v skupinah šteje vsak člen in da lahko vsak dan, četudi je deževen, spremenimo v veselje.

Pohvalila je še menjavo tipografije, velikosti črk posameznih delov besedila in premišljen kontrasti v barvi in obliki. Kot še piše v utemeljitvi
nagrade, se kolaž v dinamični likovni tehniki dopolnjuje z besedilom.

Priznanje za posebno nagrado Kristine Brenkove "nove poti" je na današnji razglasitvi nagrade komisija namenila slikanici Pasje poletje avtorice Gaje Kos in ilustratorke Ane Zavadlav, ki je lani izšla pri založbi Miš. Komisija meni, da slikanica vznemiri in prebudi radovednost ter mladega bralca hudomušno in hvalevredno zvabi v interakcijo.

Za nagrado Kristine Brenkove so bile nominirane še slikanice Rime na veter pisatelja Milana Šelja in ilustratorke Tine Volarič (Založništvo tržaškega tiska), A smo že tam? avtorice Marte Bartolj (založba Miš) ter Zgodba o drevesu pisateljice Barbare Vuga in ilustratorja Marka Ropa (Založba Malinc).