Slovenija 9:08

V Staro mestno elektrarno vabi 17. festival Goli oder

Ljubljana, 23. oktobra - S predstavo Stvar interpretacije se drevi v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana začenja 17. mednarodni festival improvizacijskega gledališča Goli oder. Ponudil bo skupaj devet predstav, ki bodo zajemale različne žanre, katerih srčika bo vedno improvizacija. Sklenil se bo v nedeljo.

Ljubljana. Stara mestna elektrarna. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stara mestna elektrarna.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Letošnji Goli oder bo gostil performerje iz Avstralije, Avstrije, Češke, Slovaške, Nemčije, ZDA in Slovenije. Uvedlo ga bo igrivo raziskovanje odnosa med plesom in besedo Stvar interpretacije, ki so ga v produkciji Zavoda Sploh pripravili gledališki ustvarjalec Luka Piletič ter plesalke in koreografinje Anita Wach, Kristina Aleksova in Sara Janašković.

Uvodni predstavi bo sledil improvizacijski performans z naslovom 4play in podnaslovom feminizem, seksualnost in oder. Predstava bo na festivalu gostovala v sodelovanju s feminističnim festivalom Rdeče zore. Izvedel jo bo kolektiv Mary Shelley's Mothers, ki ga sestavljajo Rama Nicholas iz Avstralije, Beatrix Brunschko iz Avstrije, Maja Dekleva Lapajne iz Slovenije in Nele Kiessling iz Nemčije.

Slednja bo tekom festivala z mednarodno zasedbo pripravila tudi predstavo Pari o življenju treh parov, ki se udeležijo improvizacijske partnerske terapije. Zadnji mednarodni improvizacijski kolektiv, ki bo nastopil na festivalu, pa je češko-slovaška skupina My kluci, co spolu chodíme. Predstavila se bo s pristnim češkim črnim humorjem v gibalno-gledališkem performansu The Bohemian Tragedy.

Poleg gostov iz tujine se bodo na festivalu predstavili številni domači performerji in kolektivi. IGLU - Improvizacijsko gledališče Ljubljana bo v improvizacijski predstavi 500 sekund z vesoljskim navdihom odkrivalo povezavo med improvizacijo in svetlobno hitrostjo. Klovnski duet Za crknt bo občinstvu v Afterpartiju pokazal, kaj se zgodi po predstavi, ko gledališka persona še živi, predstava pa je že zdavnaj končana.

Urh Mlakar, glasbenik in performer, bo prikazal svoje številne talente v večžanrski predstavi Večživka, Sara Šoukal pa bo z Justinom Durelom iz ZDA razpirala odrski ustvarjalni proces v performansu Umetnost procesa: umetnica na preizkušnji.

Nastopili pa bodo tudi srednješolski improvizatorji programa ŠILA - Šolska impro liga. V predstavi Tukajle pa tamkajle bodo premierno prikazali zgodbe, ki bodo vznikale iz zanimivih detajlov.

Festival bo poleg predstav gledališkim umetnikom in kritikom ponudil tudi pet izobraževanj: delavnico avstralskega umetnika Adama McKenzieja o humorju v improvizacijskem gledališču, delavnico klovna v izvedbi Tine Janežič, priznana avstralska igralka, režiserka in gledališka pedagoginja Rama Nicholas bo izvedla delavnici za improvizatorje in mentorje ŠILE, Samo Oleami pa bo vodil delavnico gledališke kritike za mlade pisce.

Kot je o tematiki letošnjega festivala zapisala umetniška vodja Maja Dekleva Lapajne, je improvizacija umetniški pristop, ki povsem priznava začasnost, minljivost. "In tudi v tem je njena lepota. Vznikne in izgine. A pušča sledi in spremembe. Je čudovita v svoji krhkosti, prav zato, ker je na vseh koncih jasno, da je vse minljivo," so njene besede navedli v sporočilu za javnost.

Festival organizira Kolektiv Narobov, Zavod Federacija, Ljubljana, soproducenti so Družina umetnosti Narobov, Zavod Bunker, Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO, KUD Mreža in Rdeče zore. Soorganizatorja festivala sta KD IGLU - Improvizacijsko gledališče Ljubljana in KUD Sokoli Tabor.